23948sdkhjf

Slidstærk asfalt med dobbelt ESG-gevinst

Warm Mix-asfaltbelægninger produceres ved lavere temperaturer og der resulterer med mindre energiforbrug energiforbruget og reduceret CO2-udledning. Desuden er arbejdsmiljøet bedre for de folk, der lægger klimaasfalten.

Warm Mix producerede vejbelægninger er tilsvarende traditionelle vejbelægninger, slidstærke vejbelægninger, som også boner godt ud i bygherrernes ESG-regnskaber med reduceret CO2-emission og bedre arbejdsmiljø.

Pankas har udviklet Warm Mix-versioner af sine slidlagsprodukter som for eksempel PANgrip, som på asfaltværkerne produceres ved lavere temperatur end ved traditionelle asfalttyper. Asfalten blandes ved en temperatur der er 25-40 grader C lavere mod normalt 170 grader. Den sparede energi betyder 20-25 procent lavere CO2-emission, viser målinger.

Per ton produceret asfalt medfører råvarer 9,11 kilo CO2, transport 13,7 kilo CO2 og produktion (primært energiforbrug) 22,8 kilo CO2.

Energiforbruget er klart den største CO2-bidrager ved asfaltproduktion, så omkring en fjerdedel mindre CO2 i det led er mærkbart Erik Olesen, laboratoriechef, Pankas

”Energiforbruget er altså klart den største CO2-synder ved asfaltproduktion, så omkring en fjerdedel mindre CO2 i det led er mærkbart. Warm Mix-asfalterne tilføres et additiv, så deres egenskaber er de samme som traditionelt producerede asfalttyper,” fortæller laboratoriechef i Pankas, Erik Olesen.

Warm Mix-asfalterne gavner udover klimaet også arbejdsmiljøet for dem, der lægger asfalten. Fordi Warm Mix-lægges med en temperatur på 140-150 grader mod de normal 170 grader – igen mindre energiforbrug – udvikles færre vanddampe. Trafikanter og naboer til vejarbejdet vil også lægge mærke til de formindskede vanddampe.

Længere levetid med Warm Mix

Fordi Warm Mix-asfalterne har lavere temperaturer ved produktion, transport og udlægning, reduceres hærdningen af bitumen af vejbelægningen, som derved får længere levetid.

”Desuden gør Warm Mix-asfalternes lavere varme ved udlægning også, at vi kan forlænge ydersæsonerne, da de asfalttyper har længere nedkølingstid end traditionelle asfalter, der produceres og lægges ved højere temperaturer. De varmere asfalter køler så hurtigt ned i koldt vejr, at de for hurtigt bliver svære at bearbejde, fordi viskositeten forøges hurtigt. Warm Mix-asfalter kan vi arbejde med længere,” fortæller Erik Olesen.

Pankas tilbyder WARM Mix-versionerne af asfalttyperne til dem, der bestiller og ejer vejene: Kommuner og Staten/Vejdirektoratet. Sidstnævnte har allerede vist interesse for Warm Mix-asfalterne.

FAKTA OM PANKAS

Pankas benytter udtrykket ”warm” om asfalttyperne produceret og lagt ved lavere temperaturer, fordi de traditionelle og varmere typer i branchen betegnes som ”hot”.

Pankas A/S udfører alle former for asfaltering for private, erhverv og offentlige virksomheder i hele Danmark.

Pankas asfalterer offentlige og private veje, p-pladser, havne, indkørsler, legepladser, gårdmiljøer og meget andet

Kilde: Pankas A/S

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078