23948sdkhjf

Lammet efter konkurs: Nu kan man endelig bygge prestigeskole færdig

Det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie kan efter næsten to års pause genoptages

Håndværkere har igen indtaget byggepladsen i Sundby på Lolland, så Guldborgsund Kommunes nye skole kan blive bygget færdig.

"I begyndelse af denne uge har håndværkerne indtaget byggepladsen og skal blandt andet i gang med at færdiggøre taget. Næste skridt er, at den indvendige del af skolen skal laves færdig efterfulgt af udearealerne", oplyser Guldborgsund Kommune, der er bygherre, i en pressemeddelelse.

Den nye totalrådgiver på skolebyggeriet er ABC – Rådgivende Ingeniører, som vandt opgaven efter en udbudsrunde.

Fra kommunen lyder det også, at det oprindelige koncept er intakt, så der ikke ændres på materialevalg, arkitektur eller målet om at opnå Svanemærket, der er blandt andet stiller krav til energiforbrug, indeklima, materialer samt fokus på genbrug og genanvendelse. Arkitektonisk er tanken både, at den cirkulære form skal smelte sammen med omgivelserne, samt at der inde er mulighed for at de forskellige aldergrupper i skolen kan flyttes rundt alt efter kapacitetsbehov.

Konkurs, skader og genudbud

De seneste næsten to år er det ellers begrænset, hvad der er sket på byggeriet, som blev lammet, da den oprindelige entreprenør, Bo-Hus, gik konkurs i december 2022. På det tidspunkt var projektet allerede forsinket. 

Årsagen til konkursen var netop skolebyggeriet i Sundby, lød det dengang fra indehaver Bo Jørgensen.

Ifølge Bo Jørgensen hang konkursen sammen med det forsinkede og fordyrede skolebyggeri, som kommunen afviste at betale mere for end den aftalte pris på 143 mio. kr.

Efterfølgende udbød kommunen opgaven med at færdiggøre byggeriet, men måtte trække det tilbage, da der var fundet en række bygningsskader på den halvfærdige skole. Skaderne har Teknologisk Institut undersøgt og konkluderet, at de kan udbedres.

På nuværende tidspunkt forventer Guldborgsund Kommune, at den nye skole er færdigbygget i begyndelsen af 2026. En mere konkret tidsplan bliver meldt ud, når det er muligt.

Største projekt i kommunens historie

Hvad projektet ender med at koste, bliver der også først klarhed om på et senere tidspunkt.

Den oprindelige pris for Sundskolen var på 143 mio. kr., men steg siden til 151 mio. kr. Dermed var det største anlægsprojekt i kommunens historie.

I dag kan kommunen dog ikke svare på, hvad byggeriet er løbet op i, eller hvor regningen ender.

- Det samlede budget kendes endnu ikke, da vi afventer tilbud fra entreprenører, siger Allan Ruders, direktør for skoleområdet i Guldborgsund Kommune, til TV2 Øst.

Først i begyndelsen af 2025 ventes det samlede budget endeligt beregnet.

Redaktionen arbejder på yderligere kommentarer fra Guldborgsund Kommune om de involverede firmaer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094