23948sdkhjf

Mange flere byggekonkurser: Ordrebøgerne svinder fortsat ind

”En perfekt storm” har især ramt de byggevirksomheder, der arbejder med parcelhussegmentet

Stigende omkostninger og færre opgaver koster langt flere byggevirksomheder livet.

I august var der 80 konkurser blandt byggevirksomheder, mens der var 51 konkurser i august 2023.

- Især de virksomheder, der har været eksponeret mod parcelhussegmentet, er blevet ramt af en perfekt storm med højere finansieringsomkostninger, der har fået kunderne til at trække sig, udtaler Bo Rasmussen, direktør hos datavirksomheden Experian, i en pressemeddelelse.

- Samtidig er materialerne blevet dyrere, og det har i en lang periode udfordret bundlinjerne. Men de højere materialepriser betyder også generelt lavere efterspørgsel blandt kunderne, forklarer han.

Dyrere at bygge bolig

Prisen for at bygge nyt stiger fortsat, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

De samlede omkostninger ved boligbyggeri steg således med 0,4 pct. i andet kvartal 2024 i forhold til kvartalet før.  

Byggeomkostningerne ved enfamiliehuse steg med 1,3 pct., mens omkostningerne ved byggeri af etageboliger faldt med 0,9 pct. i andet kvartal 2024.

Ser man et år tilbage var byggeomkostningerne samlet steget med 1,6 pct. fra andet kvartal 2023 til andet kvartal 2024. Stignignen fra fordelt på et fald i materialeomkostninger på 0,3 pct. og en stigning på 5,6 pct. i arbejdsomkostninger.

Ud over konkurstallene har datavirksomheden også set nærmere på regnskabstal for byggeriet de seneste par år. Tallene viser også en nedadgående tendens. 

I det seneste år har 65 pct. af byggevirksomhederne leveret et positivt årsresultat. Året før var det samme tal 68 pct.

Færre nye projekter

I august offentliggjorde Danmarks Statistik nye data for andet kvartal 2023 for igangsatte og færdiggjorte byggeprojekter, og de viste, at ordrebøgerne fortsat svinder ind.

- I modsætning til de foregående mange kvartaler er der faktisk en smule optimisme at spore ved enfamiliehuse, mens erhvervsbyggeriet ser ud til at bremse op, fortæller Bo Rasmussen.

Samlet set er der igangsat 5 pct. færre kvm i andet kvartal sammenlignet med første kvartal, og der bliver fortsat afsluttet flere projekter end påbegyndt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078