23948sdkhjf

Debat: Intentionen med certificeringsordningerne er rigtig

Der har været talrige ændringer i bygningsreglementet og certificeringsbekendtgørelsen, men det er stadig ikke blevet rigtig godt, anerkender dagens debattør

I et debatindlæg den 2. september 2024 kritiserer Styringsentreprenørgruppen under DI Byggeri certificeringsordningerne for statikere og brandrådgivere for at bidrage til at øge konfliktniveauet i byggeriet.

Ifølge forfatterne puster certificeringsordningerne til konfliktniveauet, fordi kravet om dokumentation er uforholdsmæssigt stort og efterspørgslen på de certificerede rådgiveres ydelser overstiger udbuddet. Bedre bliver det ikke af, at de certificerede i nogle tilfælde arbejder med en unødigt høj sikkerhedsmargin, fordi de frygter at miste certifikatet ved certificeringsorganets årlige kontrol.

Siden sin spæde start har kritikken af ordningen været massiv - men er samtidig gået hånd-i-hånd med tilkendegivelser af, at intentionen med ordningen er rigtig. Derfor har der blandt både branchens parter og styrelsen været lagt mange gode kræfter i at helbrede ordningen for ”børnesygdomme”.

Et intensivt samarbejde mellem bl.a. KL, Bygherreforeningen, DI Byggeri, FRI, Danske Arkitektvirksomheder, TEKNIQ Arbejdsgiverne og styrelsen har ført til talrige ændringer af både bygningsreglementet og certificeringsbekendtgørelsen - alle med det formål at justere ordningerne uden at pille ved dens DNA.

De mange justeringer har nu haft tid til at virke - også i et marked, der ikke er præget af historisk høj byggeaktivitet og mangel på materialer. Men rigtig godt er det stadig ikke blevet. Og det er næppe hverken relevant eller rimeligt at tro, at årsagen fortsat er “børnesygdomme”, som kan kureres med flere justeringer. I styrelsen har vi en tese om, at der er behov for at gå både dybere men også mere helhedsorienteret til værks i afdækningen af årsager.

Og løsningen er måske en ny eller transformeret ordning, der i øget grad både spejler processerne i et byggeri, og er tænkt ind i den samlede byggesagsbehandling og de opgaver, som kommunerne løfter som bygningsmyndighed. Men vi ved ikke, om det er rigtigt!

Derfor gennemfører vi lige nu en evaluering af begge certificeringsordninger. Evalueringen bygger på en systematisk indsamling af erfaringer og input fra aktører, der på den ene eller anden vis er berørt af ordningen. Samtidig gennemfører vi et nabotjek for at blive klogere på, om der er hele eller dele af sammenlignelige ordninger i andre lande, der kan være egnede at bruge i en dansk kontekst.

Resultatet af evalueringen indgår som led i gennemførelsen af strategien for et nyt, helhedsorienteret bygningsreglement, der skal understøtte branchens grønne omstilling. Vi forventer, at resultatet af evalueringen ligger klar inden årets udgang, og ser frem til at drøfte det med KL, kommuner, og en bred kreds af branchens organisationer. Målet er, at vi i samarbejde kan give et bud på, hvordan ordningen bedst indrettes for fremtiden.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094