23948sdkhjf

Stormflodssikring af København kan koste tocifret milliardbeløb

Diger, betonanlæg og porte for 12-13 milliarder kroner kan beskytte København mod stormflod, viser en ny delrapport

En komplet stormflodssikring af København vil koste mellem 12 og 13 milliarder kroner.

Det vurderer en ny forundersøgelsesrapport, Sund og Bælt har offentliggjort torsdag.

Rapporten, som er den anden af sin slags, er udarbejdet i erkendelsen af, at klimaforandringerne vil øge omfanget af stormfloder den kommende tid.

DMI og Kystdirektoratet har vurderet, at stormfloder om 100 år kan være en meter højere end i dag, hvilket  vil true store dele af hovedstaden.

Sund og Bælt og Transportministeriet har derfor igangsat et forarbejde til en omfattende kystsikring af Københavns-området, hvor forundersøgelsen omfatter de fire kommuner Hvidovre, Dragør, Tårnby og København

- Delrapporten viser, at det er muligt at sikre sig mod fremtidens voldsommere stormfloder, hvis man bygger et sammenhængende anlæg rundt om København. Der er tale om såkaldt ”proof of concept” – altså svar på spørgsmålet om, hvorvidt det kan lade sig gøre, og det kan det, siger projektdirektør Claus Dynesen, fra Sund & Bælt, der er formand for forundersøgelsens arbejdsgruppe om teknik, miljø og anlægsøkonomi, til Sund & Bælts hjemmeside.

Flere sikringsmodeller i spil

Undersøgelsen præsenterer tre forskellige modeller for stormflodssikringen.

Alle tre indeholder en blanding af diger bygget af jord og kystlandskaber, betonanlæg og stålkonstruktioner samt mekanisk styrede porte.

Da der er tale om en forundersøgelse, er de enkelte anlægstekniske løsningsforslag i delrapporten beskrevet på overordnet niveau, og rapporten understreger, at der er usikkerheder forbundet med prisoverslaget på 12-13 mia. kr.

 En samlet stormflodssikring af København i år 2075 vil dog skulle etableres etapevis over en meget lang anlægsperiode. Det kunne ifølge rapporten været omkring 30 år. Det vil give en gennemsnitlig årlig anlægsinvestering på omkring 400 mio. kr.

Det er forventningen, at der foreligger en samlet rapport for forundersøgelsen i slutningen af 2024.

Kort om forundersøgelsen af stormflodssikring af København

  • Transportministeriet koordinerer gennemførelsen af en forundersøgelse af en samlet stormflodsplan for den centrale del af hovedstaden. Forundersøgelsen omfatter de fire kommuner Hvidovre, Dragør, Tårnby og København.
  • Forundersøgelsen gennemføres fra 2022-2024. Efter færdiggørelse forelægges forundersøgelsens resultater for regeringen og kommunalbestyrelserne med henblik på politisk stillingtagen til gennemførelse af projektet.
  • I undersøgelsen deltager Transportministeriet, Sund & Bælt, Miljøministeriet/Kystdirektoratet assisteret af DMI, By-, Land- og Kirkeministeriet, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Hvidovre Kommune, Dragør Kommune, Metroselskabet, Københavns Lufthavne, DSB og Banedanmark. Derudover er der etableret interessentgruppe med centrale interessenter, herunder eksempelvis By & Havn, Vejdirektoratet, HOFOR, BIOFOS, Energinet og Ørsted, som kan komme med input til konkrete delstrækninger og spørgsmål.

Kilde: Sund & Bælt

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094