23948sdkhjf

Alvor i Aarhus: Mangler 1,6 milliarder kroner at bygge for

Et nyt anlægseftersyn viser, at Aarhus Kommune mangler 1,6 milliarder kroner at bygge for frem mod 2034. Kommunens borgmester ser med alvor på situationen

Et nyt anlægseftersyn viser, at Aarhus Kommune kommer til at mange 1,6 mia. kr. i sit byggebudget frem mod 2034.

Det er en stor presbold på de byggeprojekter, som kommunen har planlagt i tidsperioden, hvilket blandt andet omfatter skoler, børnehaver, plejehjem, infrastruktur og idrætsfaciliteter.

Denne finansielle mangel skyldes primært reducerede indtægter fra salg af kommunale byggegrunde, samt påvirkninger fra konjunktursvingninger og ændringer i renteniveauet.

- Allerede sidste år så vi mørke skyer trække op på horisonten med meget færre grunde solgt og færre penge ind i kassen. Får vi ikke de penge ind, som vi regner med, ja, så har vi også færre penge til at bygge for eksempel børnehaver, plejehjem, sikre klima og mobilitet og mange andre ting, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

Allerede sidste år læste kommunen skriften på væggen, og derfor så man sig kommunalpolitisk plan nødsaget til at handle.

- Derfor satte jeg gang i et anlægseftersyn, som skulle endevende området og komme med forslag til, hvordan vi får bragt det her i orden. Det har vi fået, og derfor vil jeg drøfte med mine byrådskolleger, hvordan vi får det her løst. Det er en bunden opgave, lyder det videre fra borgmesteren.

Langt over anlægsloftet

De seneste år har kommunen ligget et godt stykke over anlægsloftet, og sidste år måtte man skubbe projekter for over 1 mia. kr. til de efterfølgende år.

Samme tendenser ser man i budgettet for 2024, hvorfor der uanset de manglende indtægter vil være behov for at prioritere anlægsområdet for at undgå statslige sanktioner.

Rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang (K), ser på situationen med stor alvor og opfordrer til, at byrådet samarbejder for at finde den ideelle løsning.

- Vi har et fælles ansvar i hele byrådet om at finde finansiering til de mange projekter, som vi allerede har lovet aarhusianerne at levere. Samtidig skal vi også realisere den mobilitetsplan, som er forudsætningen for, at aarhusianerne også om ti år har en tilgængelig by. Hvis vi ikke kan udføre mobilitetsplanen i praksis, falder vores klimaløfter også, siger han i pressemeddelelsen.

Anlægseftersynet indgår i forhandlingerne om Aarhus Kommunes budget for 2025-2028, og der vil være drøftelser med partierne om at finde en løsning frem mod det endelige budgetforlig i slutningen af september.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094