23948sdkhjf

Interne referater viser sikkerhedsproblemer ved stort Novo Nordisk-byggeri

Ifølge et internt referat halter sikkerheden gevaldigt på Novo Nordisks byggeplads i Kalundborg, men medicinalselskabet vil ikke udtale sig og forbyder også andre på pladsen at gøre det

Da et flammehav brød ud i maj og sendte en sort søjle af røg ind over Kalundborg fra Novo Nordisks byggeplads, var der ingen klar evakueringsplan for de mange mennesker på pladsen.

Det fremgår af et referat fra et sikkerhedsmøde på pladsen den 21. maj, fem dage efter branden, hvor en utilfredshed med evakueringen omtales.

Det skriver branchemediet MedWatch.

”Fra ConM (byggeledelsen, red.) og HSE’s (den sikkerhedsansvarlige, red.) synspunkt, forløb evakueringen godt, men de tilstedeværende havde en anden opfattelse.

Der er ikke noget egentligt, ægte evakueringssystem, og evakuering er hovedsageligt udført manuelt af ConM og sikkerhedsfolk,” står der i referatet.

”Den sikkerhedsansvarlige arbejdede allerede på et sikkerheds- og miljømæssigt advarselssystem, og Novo Nordisk lovede at få et evakueringssystem på plads så hurtigt som muligt,” står der videre om mødet i maj.

Novo Nordisk tog det første spadestik på byggepladsen i Kalundborg helt tilbage i december 2021, og ifølge Lene Faber Ussing, der er viceinstitutleder for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet, skal der fra starten af så stort et byggeri være en helt fast udarbejdet plan, der også løbende holdes opdateret.

- Den skal både indeholde klare evakueringplaner og opsat førstehjælpsudstyr og flugtveje og meget andet. Hvis jeg havde været chef for den flok der, så havde jeg for lang tid siden snakket med meget store bogstaver. Og det havde været tæt på en fyring, hvis det ikke havde været en fyring, når man ignorerer sådan nogle ting, siger Lene Faber Ussing til MedWatch.

I referatet fra sikkerhedsmødet den 21. maj i år nævnes også en række andre sikkerhedspunkter på pladsen, som man er blevet opmærksom på efter branden. Det er blandt andet nødvendigt at få udført en evakueringsøvelse, udarbejdet en klar alarmprocedure og et effektivt varslingssystem og få kigget på det svage telefonsignal på pladsen, der også har for få udgange til hurtigt at kunne evakuere de mange medarbejdere på det indhegnede område.

Derudover fremgår det, at der også bør sættes førstehjælpsudstyr op på pladsen.

Ifølge Christian Koch, professor og sektionsleder for Institut for Teknologi og Innovation på Syddansk Universitet, tegner det et uprofessionelt og yderst kritisabelt billede af byggepladsen.

- Det er selvfølgelig enormt dårligt forberedelsesarbejde, at de først bliver opmærksomme på sådan nogle ting efter en brand så lang tid efter byggeriets start. Når det er så stor en byggeplads, er det højst sandsynligt ulovligt, siger Christian Koch.

Lene Faber Ussing fra Aalborg Universitet hæfter sig særligt ved fraværet af opsat førstehjælpsudstyr.

- Det er virkelig skræmmende, at man kan have så stor en byggeplads og så ikke have førstehjælpsudstyr på den. Specielt når man har haft en ulykke, siger viceinstitutlederen, der forklarer, at der blandt andet skal være opsat førstehjælpsudstyr faste steder rundt på pladsen, og at der skal være faste nødhjælpstelefoner og regelmæssige brandøvelser.

- Arbejdsmiljøreglerne siger, at det skal der være. Det gør man også normalt på de store pladser, så det undrer mig rigtig meget ved sådan en stor virksomhed, at det ikke sker,” siger Lene Faber Ussing.

Vestsjællands Brandvæsen, som slukkede branden på byggepladsen den 16. maj, forklarer dog, at beredskabsloven til gengæld ikke gælder på byggepladsen, og myndighederne derfor ikke har foretaget tilsyn med stedet, da det alene er Novo Nordisks ansvar at overholde lovgivningen omkring brandveje, adgangsveje, evakueringsplaner, førstehjælpsudstyr og så videre.

- Det står Novo Nordisk selv for. Det skulle de i hvert fald gerne, for jeg kan ikke se andre med ansvaret. Så længe, det er en byggeplads, har vi ikke rigtig noget lovgivningsmæssigt at gøre derinde. Det er op til ejeren selv, indtil vi kan gå brandsyn i de færdige bygninger, siger Jan Bruun, der er områdeleder for Forebyggelse & Myndighed ved Vestsjællands Brandvæsen.

Han fortæller, at Novo Nordisk selv står for at lave evakueringspunkter på byggepladsen og har ansvaret for en fast evakueringsplan. Brandvæsenet stod således kun for at redde håndværkerne ned fra taget på den brændende bygning og ikke for selve evakueringen af hele byggepladsen.

- Der var kun de håndværkere på taget, hvor tagbranden startede, som opdagede ilden, prøvede at slukke den og løb derfra. Faren var mest, at ilden kunne sprede sig, fordi det blæste meget den dag, og så skulle der sikres nogle gasflasker fra taget,” fortæller Jan Bruun, der ankom ca. 20 minutter inde i brandslukningen.

Lene Faber Ussing fra Aalborg Universitet forklarer også, at det er Novo Nordisk, der som bygherre står med ansvaret for at have udarbejdet klare evakueringsplaner, og som sidder med det endelige ansvar i sagen.

- Men der sidder nogen på den byggeplads, der burde have røde ører. Det er selvfølgelig den daglige byggeledelse, der kører de bygge- og sikkerheds-møder, hvor der også er et krav til, at der skal være en sikkerhedsansvarlig på byggepladsen, siger hun.

Novo Nordisk har sat sit eget rådgivningselskab Novo Nordisk Engineering, NNE, ind som daglig byggeledelse med ansvaret for byggepladsen, men her oplyser Klaus Kjær Nielsen, der netop er NNE’s sikkerhedsansvarlige på pladsen, at han i sin kontrakt har skrevet under på ikke at udtale sig til pressen.

Thomas Saabye har som Project Vice President det overordnede ansvar for hele byggepladsen, og han forklarer, at NNE har byggeledelsen og ansvaret på pladsen, men at NNE har en helt fast aftale med Novo Nordisk om, at det altid er medicinalselskabet, der udtaler sig til pressen.

Novo Nordisk ønsker dog ikke at give interview om sagen, og pressechef Lars Otto Andersen-Lange vil ikke be- eller afkræfte nogen af de sikkerhedsproblemer, der fremgår af NNE’s referat fra sikkerhedsmødet på byggepladsen.

Han fastholder, at der rent faktisk er en evakueringsplan i beredskabsplanen for byggepladsen, men selskabet vil heller ikke oplyse, hvornår den skulle være blevet færdigudarbejdet.

- Den var på plads inden branden, vi sætter ikke dato på, skriver pressechefen i en mail.

Det er forvirrende, at du skriver beredskabsplan i dit svar, når jeg spørger konkret om en evakueringsplan for pladsen?

- Beredskabsplan/evakueringsplan dækker over det samme. Vi har ikke yderligere kommentarer, skriver Lars Otto Andersen-Lange.

Men dit svar her strider imod det, som fremgår af det interne referat. Hvorfor siger I, at der var en evakueringsplan på plads inden branden, når det fremgår af referatet, at der netop manglede en?

- Vi kan desværre ikke kommentere yderligere på denne sag, svarer Lars Otto Andersen-Lange.

Lene Faber Ussing fra Aalborg Universitet forklarer, at en beredskabsplan ifølge reglerne skal indeholde en løbende opdateret og fyldestgørende evakueringsplan, og at den skal indeholde en lang række oplysninger for at være tilstrækkelig, hvis alarmen går.

Derudover skal opdaterede evakueringsruter fra planen også være hængt op som tegninger rundt om på pladsen.

- Første gang, det bliver opdaget af Arbejdstilsynet, får man normalt et påbud og en advarsel, men sker det igen, så vil det koste bøder. Og med et påbud lukker man pladsen, til problemerne er udbedret, fordi man vurderer, at det er for farligt, siger Lene Faber Ussing.

- Der burde ikke være en arbejdsplads i dag, hvor der ikke er førstehjælpsudstyr. Det virker helt old-nordisk for mig, at man overhovedet sådan et sted kan finde på ikke at have førstehjælpsudstyr,” uddyber viceinstitutlederen.

Ifølge et referat af et sikkerhedsmøde på byggepladsen den 3. juni, 14 dage efter det første sikkerhedsmøde efter branden, er der tilsyneladende stadig ikke sket den store indsats omkring sikkerhedsforholdene.

Her gentages behovet for en indsats omkring de samme sikkerhedsforhold som et effektivt advarselssystem, antallet af udgange, afholde en evakueringsøvelse, mangelfuldt telefonsignal på pladsen og så videre.

Novo Nordisk gentog på mødet sin intention om at få et evakueringssystem på plads hurtigst muligt.

”HSE (den sikkerhedsansvarlige, red.) vil involvere de forskellige selskaber og vil være positiv omkring at spille en positiv rolle i fremtidige evakueringer af mennesker, særligt omkring skurvogne og ved optælling af folk,” står der i referatet fra juni.

Opsætning af førstehjælpsudstyr er også ligesom tidligere anført som et opmærksomhedspunkt, der stadig skal bringes på plads.

Efter MedWatch belyste, hvordan det var illegale håndværkere uden hverken dansk arbejdstilladelse eller gyldig certificering til at arbejde med åben ild, som startede den store brand på byggepladsen i maj, er fagforeningen 3F gået ind i sagen og har ønsket en dialog med medicinalselskabet

Novo Nordisk har både hilst dialogen velkommen, ligesom virksomheden har lovet, at man vil stramme op på sin tilgang til arbejdstilladelser og brug af udenlandsk arbejdskraft, som indtil da havde været baseret på ”tillid”.

Novo Nordisk forventer at byggeriet i Kalundborg står færdigt i 2027.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094