23948sdkhjf

Mere i lønningsposen kan ramme danske byggejob

Konkurrence fra udlandet kan blive et stigende problem, hvis de danske lønninger stikker af. Branchedirektør understreger, at udenlandske byggefirmaer ikke kun opererer på store offentlige byggeprojekter

Lønningsposerne bliver tungere for de ansatte i bygge- og anlægsbranchen.

Det er godt nyt for mange, men det risikerer at blive en begrænset fornøjelse

Konkurrenceevnen kan nemlig lide et knæk, så flere udenlandske firmaer sætter sig på danske byggeopgaver. 

Sådan lyder det fra Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, på baggrund af nye tal for lønudviklingen i den danske bygge- og anlægsbranchen.

Tallene viser, at lønnen herhjemme fortsat stiger hurtigere end i resten af EU.

- Noget af det, vi ret tydeligt ser i tallene nu, er, at der er en mangel på medarbejdere. Det sætter sig også i medarbejderne, som ved, at der er en meget efterspurgt ressource, og det vil de gerne tage sig betalt for og forsøger derfor at presse lønninger mest muligt op, forklarer Maria Schougaard Berntsen. 

Hun er helt med på, at lønmodtagerne har været udfordret af høj inflation og i en periode har oplevet en nedgang i reallønnen, der har været fokus på at kompensere for. Der er man nu - "og lidt mere til."

- Det handler om at finde et respektabelt leje for begge parter (arbejdsgiver - og tager, red.), siger hun.

Løber fra nabolandene

De nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at lønomkostningerne i årets første kvartal for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen er steget med 0,1 procentpoint i forhold til fjerde kvartal i 2023. 

Lønstigningstakten var på 5,7 pct. for virksomhederne i byggeriet i forhold til en lønstigningstakt på 5,6 pct. kvartalet før.

Dermed er den stået på stigninger siden andet kvartal 2023, hvor lønstigningstakten var 3,6 pct., hvilket var det laveste niveau siden fjerde kvartal 2020. Dengang var lønstigningstakten 3,1 pct.

Stigningen betyder, at den danske lønudvikling ikke alene holder sig over, men også går i modsat retning af resten af EU. Her steg lønnen inden for bygge og anlæg 4,8 pct. fra 1. kvartal 2023 til 1. kvartal 2024, altså uden ændring set i forhold til kvartalet før. 

I perioden fra tredje kvartal 2022 og frem til tredje kvartal 2023 lå lønudviklingen i Danmark omvendt under udlandet. 

Konkurrence i grænselandet

For ikke at miste konkurrenceevne skal de danske virksomheders produktivitet øges i en grad, der modsvarer den ulige lønudvikling, pointerer Maria Schougaard Berntsen.

- Hvis vi leverer det samme, som de andre, så vinder vi ikke på den lange bane, siger underdirektøren.

- Derfor er der et pres, hvor flere udenlandske virksomheder vil kunne byde ind på danske opgaver og levere priser, man kan have svært ved at følge som dansk firma på grund af lønniveauet, uddyber Maria Schougaard Berntsen.

Det er vigtigt, at man løfter blikket fra en tro på, at den hellige gral er vel forvaret, og at vi klarer os fint i lille Danmark, men i stedet ser på, hvem der vil vinde noget i vores marked Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne

Hun medgiver, at det er et særsyn, at store udenlandske aktører går ind på det danske marked. 

- Men interessen har været støt stigende over et årti. Både på store offentlige projekter og på mindre opgaver, især i grænseregionerne, siger hun og peger på tyske aktører i det sydlige Jylland og svenske firmaer på Sjælland, specifikt Københavnsområdet.

Konkurrencens konsekvenser kan være, at danske bygge- og anlægsfirmaer ikke har samme vækstmuligheder, og det rammer også medarbejderne.

På Facetime med eksperterne

Selvom meget stadig kræver en fysisk tilstedeværelse for at løse opgaverne, så er de geografiske afstandes betydning ikke, hvad de har været. 

- Spoler vi lidt frem i tid, kan man blive guidet via VR (Virtual Reality, red.) og dermed komme langt uden den mest specialiserede arbejdskraft on location, siger Maria Schougaard Berntsen. 

Så avancerede teknologiske hjælpemidler er stadig et særsyn. Men videoopkald på mobilen, hvor en ekspert langt væk kan hjælpe en kollega på byggepladsen, gør flere og flere ifølge underdirektøren brug af:

- Det giver en enorm fleksibilitet, der ikke stopper ved landegrænsen.

Løsningen på udfordringen er kun ikke et pres på lønnen. En bevidsthedsændring er i Maria Schougaard Berntsens optik nødvendig. 

- Det er vigtigt, at man løfter blikket fra en tro på, at den hellige gral er velforvaret, og at vi klarer os fint i lille Danmark, men i stedet ser på, hvem der vil vinde noget i vores marked. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1