Brancheorganisation vil have klimasikring med i kendt ordning
Et rædselsår for skader efter skybrud og stormflod i Danmark.
Sådan betegner F&P – forsikrings- og pensionsbranchen – 2023. Brancheorganisationen har i denne uge lanceret et samlet udspil til en handlingsplan for klimatilpasning.
Her foreslår branchen blandt andet, at regeringen giver private boligejere en økonomisk hjælpende hånd mod klimaforandringerne ved at udvide bolig-job-ordningen.
- Stadigt flere danskere står i den ulykkelige situation, at de får oversvømmet deres bolig. Og lige som der tidligere blev indført fradrag for energibesparende forbedringer af boligen, er det helt oplagt nu og her at indføre det samme for dem, som ønsker at klimasikre deres boliger, så vi får sat skub i klimatilpasningen over hele landet, siger Kent Damsgaard, adm. direktør i F&P, i en pressemeddelelse.
Del af større udspil
Forslaget er en del af ”Fremtidens vilde vejr – er Danmark klar?”, som er F&P’s udspil til en sammenhængende klimatilpasningsplan, der skal sikre Danmark mod konsekvenserne af klimaforandringerne på nationalt-, kommunalt- og privat niveau
Ifølge brancheorganisationen er ambitionen for klimasikring langt fra det nødvendige niveau. F&P foreslår et milliardløft af den forebyggende indsats.
- Gør vi intet, vil fremtiden byde på boliger i dele af Danmark, der er så dyre at forsikre, at de i praksis ikke kan dækkes, fordi risikoen for oversvømmelser simpelthen er for stor. Den eneste farbare vej er at forebygge, men i dag bruger vi langt flere ressourcer på at udbedre skader end at forhindre dem.
- En ambition må være, at vi statsligt investerer mindst lige så meget i klimasikring, som vi bruger på at reparere – altså cirka 3 mia. kr. om året frem mod 2030, siger Kent Damsgaard.
F&P foreslår også i sin plan, at der statsligt gives flyttestøtte til boligejere i meget udsatte områder, og at der afsættes en pulje til udlån, hvor der kan lånes penge til for eksempel nedrivning af bygninger, i sårbare områder.
- For flere end en halv mio. boliger er realiteten, at vandet er faretruende tæt på. Det kommer fra oven, fra siden og nedefra. Derfor er det på høje tid, at regering og folketing tager hul på den svære samtale med borgerne om, hvorvidt alle egne af Danmark kan bebos, og om alle huse skal genopbygges efter oversvømmelse. Visse steder i Danmark giver det ikke længere mening, siger Kent Damsgaard.
Derudover foreslår F&P, at kommunerne skal indføre klimakrav som fast del af lokalplanerne. Det skal skabe overblik over zoner, som er udsat for oversvømmelse, så købere kan få oplysning om risikoen, inden de køber en grund eller en ejendom.
Og så skal kommunerne ifølge brancheorganisationen have mulighed for at stille specifikke krav til nybyggeri i kystnære områder.
Forslagene ser F&P frem til at drøfte med regering og folketing, oplyser Kent Damsgaard.