Bæredygtighed er centralt i håndværkerkollegiet i Herning
Der er for få unge, der søger ind på erhvervsuddannelserne, og kun 60 pct. gennemfører dem. Det skal håndværkerkollegier med hver deres arkitektoniske særpræg i Herning, Horsens og Roskilde være med til at råde bod på. Med studieboliger, fælleskøkkener, fællesrum, værksteder og gårdhave skaber man rammerne for et stort fællesskab for de studerende på tværs af de faglige retninger. Håndværkerkollegiet i Horsens er taget i brug, og de studerende er begejstrede for konceptet, hvor de kan spejle sig i håndværkerfagenes kompetencer i en bæredygtig kontekst.
Næste skridt er håndværkerkollegiet i Herning, der er i fuld gang og skal tages i brug i 2025. Bæredygtighed prioriteres højt i byggeriet med de 70 studieboliger, der sigter mod DGNB Guld - med tillæg af diamant for det unikke arkitektoniske udtryk med bæredygtig fokus. Der anvendes bl.a. meget træ i bygningen, som også gør brug af 700.000 gamle mursten.
”Vi blev spurgt, om vi ville give en pris på projektet, som er lidt anderledes end de projekter, vi plejer at deltage i som følge af de mange krav. Vi blev dog hurtigt enige om, at vi gerne ville byde ind på det,” siger Sten Engsig Madsen, direktør og medejer af Birk TeQ, som fik ansvaret for at installere el og teknik - herunder det nyeste energirigtige armatur.
Det er altid spændende at deltage i byggerier, der er lidt ud over det sædvanlige, og dette bliver et fyrtårn inden for håndværksfagene.
Sten Engsig Madsen, direktør og medejer af Birk TeQ
Mange dokumentationskrav i DGNB Guld
Det er ikke første gang, at Birk TeQ er med i DGNB-byggerier, men det er første gang, de er involveret i et Guld-projekt, hvor kravene er noget skrappere. Der stilles ekstra krav til materialer, affald, restaffald og medarbejdere.
”Selve materialerne er jo noget, som rådgiverne har valgt. Det er ikke os, der opfinder, hvad der skal til. Rådgiverne stiller kravene, og så honorerer vi dem. Men den største udfordring ligger i al den dokumentation, der kræves,” siger Allan Damsgaard Sørensen, projektberegner og elinstallatør i Birk TeQ.
Projektet er ikke nået så langt endnu, så det meste af bygningen er ikke lukket endnu. Dermed er elinstallation heller nået så langt, men der er dog ikke noget teknisk i projektet, som Birk TeQ ikke er vant til. Det gælder bl.a. installationen af to solcelleanlæg og de mange beregninger, der går forud - et område, som virksomheden har arbejdet med siden 2011.
Et fyrtårn for håndværksfagene
Selve bygningen er dog meget speciel med meget træ og genbrug af gamle mursten. Der er en del indervægge, der er fuldmurede, som betyder, at man ikke har et hulrum at arbejde i, men den slags udfordringer støder man også på med brug af nye mursten.
Generelt er det klassisk elinstallatørarbejde i bygningen, hvor man ikke kan se det færdige resultat udefra. Værkstederne skiller sig dog ud, fordi der her ikke er så mange installationer i væggene. Her er der synlige store installationer og føringsveje i loftet, så det er let at skifte ud og tilpasse udskiftningen af maskiner over tid.
”Det er et projekt, som vi er utroligt stolte over at deltage i. Det er altid spændende at deltage i byggerier, der er lidt ud over det sædvanlige, og dette bliver et fyrtårn inden for håndværksfagene,” siger Sten Engsig Madsen.
Om Birk TeQ A/S Birk TeQ A/S er totalleverandør af El, Sikring, Tele, Datainstallationer og Brandsikring - og har selvfølgelig fokus på energioptimering og grøn energi. Vi har samlet alle kompetencer under samme tag for at gøre projektet mere overkommeligt og for at kunne rådgive, montere/installere og servicere løsningerne for kunderne på den bedste måde. Birk TeQ er specialiseret inden for flere kompetenceområder, men arbejder på tværs af disse for at skabe de bedste muligheder for kunderne. |