23948sdkhjf

Roser Jorton og Cowi: Tyvstarter stort klimaprojekt

Arbejdet på et klimasikringsprojekt med pumpe-sluse anlæg ved udløbet af Kolding Å går i gang mere end et halvt år før forventet

Et af de største klimatilpasningsprojekter i Kolding Kommune er netop nu ved at blive til virkelighed.

Arbejdet med et pumpe-sluse anlæg der skal være med til at reducere risikoen for oversvømmelser fra Kolding Å skulle egentlig først gå i gang i november, men arbejdet kan starte et halvt år tidligere end forventet.

- Vores samarbejde med de eksterne rådgivere og entreprenører – Cowi og Jorton – har været uden sidestykke. De kommer med nogle unikke erfaringer og næsten voldsom ekspertise på det her område, noget de blandt andet har med i bagagen fra et lignende projekt i Aabenraa, siger formand for Natur, Miljø og Klima udvalget i Kolding Kommune, Jørn Chemnitz (SF), i en pressemeddelelse.

- Fremrykningen af igangsætningen betyder ikke, at vi kan afkorte anlægsperioden, men at det giver større sikkerhed for at den stramme tidsplan med færdiggørelse i november 2025 holder stik, påpeger udvalgsformanden samtidig.

I sin helhed har projektet en entreprisesum på anslået 125 mio. kr. Det viser data fra Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter. Hovedentreprisen på projektet vurderes samme sted at ligge i underkanten af 80 mio. kr.

Jorton er i gang

Arbejdet med anlægget er så småt startet op, og nogle af dagene i løbet af uge 14 og 15 vil der blive banket pæle i jorden.

Jorton er ved at etablere et byggeområde ude på havnearealet, fortæller projektleder Lars Guldager fra Kolding Kommune:

- Der er forskellige faser i løbet af det kommende halvandet år, men set i lyset af, hvor stort et projektet er, og hvor stor betydning det får i forhold til den klimatilpasningsplan politikerne har vedtaget, så er det yderst begrænset hvad borger og naboer vil opleve af gener i anlægsfasen, siger Lars Guldager.

Formålet med anlægget er som nævnt, at minimere risikoen for oversvømmelser. Der er primært to oversvømmelses-scenarier som pumpe-sluse anlægget skal afhjælpe. Anlægget skal nemlig både sættes i drift, når der er skybrud, eller langvarig nedbør der fylder åen op med vand, eller ved høj længerevarende vandstand ude i Kolding Fjord.

Pumpe-sluse anlægget ved Kolding Ås udløb

  • Fire pumper der kan pumpe 20 kbm vand væk pr. sekund.
  • To sæt sidehængte sluseporte – 4 x 10 meter for hver sæt.
  • Spuns og pæle der skal rammes ned i 25 meters dybde.
  • Cirka 500 pæle i alt.
  • 350 meter spunsvæg.

Kilde: Kolding Kommune

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127