23948sdkhjf

Debat: Vi skal være meget mere klima-ambitiøse

For nylig lancerede Dansk Industri ”Byggeriets Handletank for Bæredygtighed”. Det lyder godt, der er to problemer med deres handleplan: De har ikke spurgt en eneste af de over 150.000 håndværkere, der skal omsætte ordene til handling, og de har sat baren alt for lavt

Byggebranchen er en af de største syndere i den grønne omstilling. 

Både når det kommer til forbrug af råstoffer, ophobning af affald og CO2-udledninger. Der er derfor virkelig brug for at hele branchen står sammen for at få løst disse problemer.

For nylig kom Handletanken så med deres bud på, hvad der skal gøres. Der er en masse gode ting i deres handleplan. De anbefaler bl.a. at hele byggeprocessen inkluderes i CO2-regnskabet, og at bygherre motiveres til at renovere frem for at rive ned. 

Alt sammen ting, vi kun kan slutte op om. 

Men deres mål om at nedbringe CO2-udledningen til 7,2 kg CO2 pr. m2 nybyg er simpelthen for lavt. Der bygges allerede flere steder med langt lavere CO2-aftryk. Når vi ved det kan lade sig gøre, hvorfor så ikke kræve, at alle gør det? 

En lang række af de største entreprenørfirmaer støtter via initiativet ”Reduction Roadmap” allerede op om en CO2-grænse på 5,5 kg. Hvorfor kommer handletanken med et mål, der er langt mindre ambitiøst? 

Der er muligvis aktører, der er bange for at tabe penge på omstillingen til mindre klimabelastende byggematerialer. Til dem må man bare sige: Vi oplever allerede konsekvenserne af klimaforandringerne overalt på kloden. Vi kan ikke udskyde omstillingen på grund af snævre økonomiske interesser for nogle få firmaer. Og de firmaer, der gør det klogt, vil fortsat kunne tjene penge.

I har glemt os, der bygger 

Ved lanceringen af handletanken blev det slået fast, at man havde samlet hele branchen. Alt fra entreprenører, og bygherrer til rådgivende ingeniører, arkitekter og materialeproducenter var blevet inddraget, så man ikke havde blinde vinkler – man havde bare glemt håndværkerne. 

Og hvorfor er det et problem? 

Fordi det skaber problemer, når der ikke har været nogle med praksiserfaring med til formulering af løsningerne. 

I 3Fs Panel for Bæredygtigt Byggeri har vi samlet en lang række håndværkere, der alle har føling med den grønne omstilling i yderste led. Derude på byggepladserne, hvor CO2-målene føres ud i virkeligheden. 

Vi vil meget gerne være med til at fremme den grønne omstilling og medvirke til, at det lykkes. Hvis vi skal bygge med nye metoder, kræver det efteruddannelse af håndværkerne, instruktion i brug af nye tekniske hjælpemidler eller arbejdsmiljøet ved ændrede byggeprocesser. 

Vi ser allerede eksempler på firmaer, der opgiver nye materialer og metoder og fordi de ikke har prioriteret at sende deres ansatte på kursus i at bygge med dem. Forkert montage af en enkelt del kan betyde forskellen på, om en bygning holder i 10 eller 100 år – og dét har betydning for bæredygtigheden. Flere bygningsarbejdere oplever at arbejdsgiverne nægter dem at tage på efteruddannelse pga. tidspres. Men efteruddannelse burde netop nu være en høj prioritet.

Vi vil gerne bygge grønnere

I handleplanen bliver al viden, udvikling og fornyelse lagt hos de organisationer og virksomheder, som også står bag denne handleplan. Der bliver meget arbejde til de nye bæredygtighedsrevisorer og andre regnedrenge. 

Hvis ikke vores byggeri skal blive væsentlig dyrere, hvor har I så tænkt jer at hente de penge? Hos de udførende? Når man hverken inddrager faglige organisationer, udførende håndværkere eller de mindre virksomheder vil det resultere i, at omstillingen bliver dyrere og der vil ske flere fejl.

Som bygningsarbejdere hilser vi den grønne omstilling velkommen. Vi vil være del af en branche som går forrest og bygger så klima- og miljøvenligt som muligt! Derfor vil vi også gerne inviteres med til bordet, så vi kan arbejde for skrappere klimakrav til byggeriet og løsninger, der virker i praksis ude på byggepladserne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203