23948sdkhjf

Iværksætterlysten er på deroute i byggeriet

For femte år i træk har færre valgt at gå selvstændig, og udviklingen ser ud til at fortsætte ind i 2024

Lysten til at gå selvstændig fortsætter sin deroute inden for bygge- og anlægsbranchen.

For femte år i træk er antallet af nyregistrerede virksomheder faldet og lander i 2023 på 2.667. Det er over 100 færre end i 2022, viser tal fra Danmarks statistik.

Og udviklingen er fortsat ind i 2024. I januar i år er der stiftet 231 nye virksomheder, hvilket er det laveste januar-niveau, siden statistikken tog sin begyndelse i 2015. 

Udviklingen er en, Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark, bider mærke i.

- Man hæver i hvert fald lige øjenbrynene, siger han. 

Udviklingen kan i værste fald betyde, at byggebranchen og samfundet går glip af innovationer og fremskridt. 

- Konkurrence gør, at man både som nyt men også som etableret selskab skal gøre sig umage - enten for at tage eller beholde markedsandele. Det vinder alle på, siger Thomas Gress.

Forklaringen er mangesidig

Ifølge seniorøkonomen var der "flot tilgang" af nye virksomheder helt frem til corona, og under pandemien var bygge- og anlægsbranchen ifølge Thomas Gress i stand til at holde fast. 

I 2020 og 2021 var antallet af nye byggevirksomheder således fortsat over 3.000, mens byggeriet i både 2022 og i 2023 er landet under. 

Nyregistrerede virksomheder inden for bygge og anlæg
2023 2.667
2022 2.786
2021 3.499
2020 3.517
2019 3.911
2018 3.936
2017 3.476
2016 2.954
2015 2.695
Kilde: Danmarks Statistik

- Det er kollapset siden 2022 og hænger med al sandsynlighed sammen med den eskalerende inflation og de stigende renter. Især byggebranchen er følsom over for rentestigninger, og samtidigt har vi set de her stigninger i materialepriserne, forklarer seniorøkonomen. 

- Dybest set handler det her om, hvorvidt der bliver troet på, at det bedre kan betale sig at starte sit eget frem for at være lønmodtager. Mange har tidligere turdet tage springet, fordi tiderne var gode. Nu har vi så haft nogle år med modvind, siger han med henvisning til den opbremsning, der har været i det påbegyndte byggeri. 

Som Licitationen beskrev for nylig, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at byggeaktiviteten falder

Etagearealet for det påbegyndte byggeri er faldet med tre pct. fra tredje til fjerde kvartal 2023, mens faldet for påbegyndte boliger er på 15 pct.

Trods opbremsningen ser det fortsat godt ud med byggebeskæftigelsen generelt. Her trækker store anlægsprojekter i positiv retning, påpeger Thomas Gress og fortæller samtidigt, at de kræver et andet set-up, end hvad nystartede virksomheder typisk kan byde ind med. 

- Det er ikke noget, man bare lige hopper ud i. Den form for byggebranche, vi har nu, bevæger sig i retning af, at man som virksomhed skal have noget mere at rutte med, siger han. 

Foruden faldet i byggeaktiviteten fremhæver han, at færre starter på byggeuddannelserne. Det betyder nemlig, at der simpelthen er færre, som kan gå vejen. Dertil kommer ifølge Thomas Gress de byrder, selvstændige bliver pålagt. De kan ifølge seniorøkonomen skræmme nogle fra at gå vejen. 

- Et godt eksempel på bureaukrati, som gør det vanskeligt at være selvstændig, er, når der skal bygges nyt hus, så kræver det hen ved en uge på kontoret for at sikre en udførlig dokumentation, der lever op til kommunernes krav, siger Thomas Gress. 

Tror på yderligere fald

Spørger man seniorøkonomen, vil helåret 2024 byde på endnu et fald i antallet af nyregistrerede virksomheder. 

- Siden 2018 har januar været en af de måneder, hvor flest har valgt at gå selvstændig. Så hvis mønsteret fra sidste måned holder, får vi endnu færre nyregistrerede virksomheder i 2024.

- Jeg har ikke den store forventning om, at der i 2024 kommer rigtig fut i byggeaktiviteten, siger Thomas Gress.

Ifølge DI Byggeris seneste prognose er forventningen, at byggeaktiviteten vil opleve et lille fald på 0,3 pct. i 2024 oven på lavere byggeaktivitet i 2023, mens byggeaktiviteten forventes at stige i 2025.

Netop Dansk Industri har det inden deadline ikke været muligt at få interview med. Men vicedirektør i Dansk Industri, Morten Granzau Nielsen, har tidligere kaldt det ærgerligt, når der ikke kommer nye virksomheder til.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094