Tidligere VLA-direktør i vigtig rolle: Konkurrence om slagteri nærmer sig
120 år med slagteri og produktion af middagsretter i Faaborg fik en ende i 2016, da Tulip lukkede ned i den fynske havneby. Nu rykker man nærmere nyt liv med iværksætteri, kultur og gastronomiske oplevelser i de gamle fabrikshaller.
De første bestyrelsesmedlemmer til de to fonde – ejendomsfonden og Fonden Slagteribygningen – der fremover skal stå for udviklingen og driften af Slagteribygningen i Faaborg er nu udpeget af Kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune og Realdania.
De to fonde skal arbejde tæt sammen i udviklingsårene 2024-26 for at udvikle og skabe en bygning, hvor rammer og aktiviteter spiller bedst muligt sammen og giver mening i lokal sammenhæng.
I år er hovedopgaven at skabe fundamentet for Slagteribygningens udvikling med gennemførelse af en arkitektkonkurrence samt fokus på partnerskaber, yderligere funding og midlertidige aktiviteter.
Tidligere arkitektdirektør i central rolle
Blandt de udvalgte bestyrelsesmedlemmer i ejendomsfonden er Gyrithe Saltorp, tidligere adm. direktør i det store arkitektfirma Vilhelm Lauritzen Arkitekter og før det direktør hos Bygningsstyrelsen.
Hun forventes at blive formand i ejendomsfonden, der overtager Slagteribygningen og har ansvaret for den fysiske transformation af bygningen – herunder økonomi og proces.
- At få mulighed for at bidrage til udviklingen af Slagteribygningen er en drømmeopgave for mig. Det bliver en utrolig spændende opgave at skabe et kraftcenter, som skal være fleksibelt, mest muligt bæredygtigt og omfavne både det historiske og fremtidens udvikling af Faaborg og hele Sydfyn, siger Gyrithe Saltorp i en pressemeddelelse.
Derudover er kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune, Helle Vibeke Carstensen blevet udpeget som bestyrelsesmedlem til ejendomsfonden. Hos Realdania har man udpeget et bestyrelsesmedlem i skikkelse af programchef Stine Lea Jacobi.
Lokal og regional betydning
Projektet for omdannelsen af den tidligere Tulip-bygning og slagterigrund på Faaborg Havn til byens nye kulturelle og gastronomiske samlingssted har et budget på cirka 150 mio. kr. Heraf støtter Realdania projektet med 60 mio. kr.
Planerne for området og bygningerne skal være med til at styrke Faaborgs fællesskaber og øhavs-turismen – med kultur- og bæredygtighedsevents, maritime og gastronomiske workshops, foreningsaktiviteter, pop-up marked og meget andet.
God smag og god forretning
Fonden Slagteribygningen overtager udviklingsopgaven i forhold indhold og aktiviteter i bygningen. De har ansvar for at etablere partnerskaber og samarbejder med forskellige relevante aktører og skal frem mod åbningen afholde midlertidige aktiviteter, der bidrager til udviklingen af bygningen. Her er Kim Munk, tidligere direktør for Løgismose Food, blevet udvalgt som bestyrelsesmedlem, og det forventes, at han bliver formand.
Herudover er Pelle Øby Andersen, adm. direktør hos Food Organisation of Denmark, blevet valgt til Fonden Slagteribygningen.
- Vi skal skabe et sted, hvor maden både kan skabe nye, gode oplevelser og fællesskaber. Det skal samtidig være stedet, hvor små virksomheder og håndværkere trives og gror med at gøre endnu mere velsmag til gode forretninger, siger Pelle Øby Andersen.