23948sdkhjf

Debat: Der er desværre flere fejl i debatindlæg fra Træ i Byggeriet

Handletankens anbefalinger peger på initiativer og tiltag, der hæver ambitionsniveauet i branchen betydeligt ud over det, der allerede er vedtaget, skriver dagens debattør 

Der bliver sat en vigtig milepæl for bygge- og anlægssektorens grønne omstilling, når Byggeriets Handletank for Bæredygtighed offentliggør sit foreløbige arbejde den 25. januar 2024. Jeg skriver indlægget her, fordi jeg føler mig kaldet til at adressere de misforståelser, som bl.a. organisationen Træ i Byggeriet fremfører om handletankens arbejde.

Bag Byggeriets Handletank for Bæredygtighed står Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Molio, Tekniq Arbejdsgiverne, Bygherreforeningen og DI Byggeri. 

Det vil sige, at det ikke er DI Byggeri, der er afsender på Handletankens arbejde og anbefalinger. Organisationerne har været sekretariat for arbejdet. Jeg og en række andre virksomheder har bidraget substantielt i et intensivt branchesamarbejde de sidste 11 måneder for at nå i mål med Handletankens arbejde og anbefalinger. Formålet med vores arbejde har været, at branchens virksomheder selv giver konkrete anbefalinger til, hvordan vi kan bevæge os i en mere bæredygtig retning. Alle disse bidrag er blevet nøje behandlet af handletankens styregruppe, der består af 15 topledere fra virksomheder i sektorens værdikæde.

Handletankens kommende anbefalinger dækker en bred vifte af bæredygtighedsudfordringer, herunder reduktion af branchens CO2-aftryk, styrkelse af cirkulariteten i bygge- og anlægssektoren samt understøttelse af biodiversitet og dens påvirkning på branchen. Ambitionen og anbefalingerne, som Handletanken kommer til at præsentere, strækker sig langt ud over de politiske initiativer, regeringen og Folketinget allerede har iværksat. 

Dette betyder, at Handletanken vil pege på, hvordan ambitionerne kan hæves betydeligt, og hvad der konkret skal til for at nå disse mål. 

Jeg mener, at dette er den eneste rigtige vej at gå for at imødekomme de kolossale udfordringer, vores samfund og dermed også bygge- og anlægssektoren står overfor. Det er også i tråd med regeringens ønske om at fokusere på at nå målene frem for at formulere nye mål uden anvisning af, hvordan målet skal indfris.

I forhold til branchens CO2-aftryk beskriver Handletanken den allerede vedtagne politik i et såkaldt frozen policy-scenarie, der inkluderer de allerede vedtagne politikker, som allerede påvirker bygge- og anlægsbranchens CO2-aftryk. Dette omfatter eksempelvis den grønnere energi, vi bruger i bygninger og til produktion af materialer på grund af den grønnere energisektor. Det omfatter også omstillingen som følge af klimakravene i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri frem til 2030. Det er den officielle klimafremskrivning fra Energistyrelsen, som danner grundlag for dette arbejde og alle øvrige officielle beslutninger vedrørende Danmarks klimamål i 2030, er konkret dokumenteret. 

Det er en fejlagtig opfattelse, hvis nogen skulle tro, at Handletanken alene tager æren for reduktioner, der foretages i andre sektorer, og der er ikke tale om et scenarie, som er hentet ned fra den blå luft. Det er den officielle klimafremskrivning, som Handletanken anvender og hertil lægges effekten af yderligere konkrete tiltag, som vi i Handletanken har identificeret.

Handletankens anbefalinger, der altså ligger ud over frozen policy-scenariet, peger på initiativer og tiltag, der hæver ambitionsniveauet i branchen betydeligt ud over det, der allerede er vedtaget. Den foreslår konkrete handlinger, som vi i bygge- og anlægssektoren kan gennemføre alene eller i samarbejde med regeringen. Handletankens anbefalinger demonstrerer, hvordan bygge- og anlægsbranchen sammen kan accelerere den grønne omstilling yderligere samtidig med, at vi bevarer en konkurrencedygtig bygge- og anlægssektor i Danmark.

Jeg ser frem til at indlede de politiske dialoger og udviklingstiltag, som i sidste ende er afgørende for, om bygge- og anlægssektorens værdikæde sammen sænker CO2-aftrykket markant, bidrager positivt til biodiversitet og skaber en cirkulær og bæredygtig bygge- og anlægssektor. Jeg glæder mig til at anbefalingerne og de konkrete tiltag bliver præsenteret, når resultatet af arbejdet udgives den 25. januar 2024.

Læs Træ i Byggeriets debatindlæg her:

Debat: Bekymrende udmeldinger fra DI's handletank for bæredygtighed

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109