23948sdkhjf

Danmark giver 350 millioner til klimaskader

Danmark bidrager med mere end USA og Japan til ny klimafond. Ifølge beregninger skader Danmarks udledninger dog for langt mere end vores bidrag

Danmark vil bidrage med i alt 350 mio. kr. til lande, som bliver ramt af klimaforandringer.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) til Information forud for FN’s årlige klimatopmøde, som begyndte torsdag.

Det handler ifølge Mette Frederiksen om ansvar over for de udsatte lande.

- Vi er nogle af dem, som har udledt mest. De umiddelbare konsekvenser af klimaforandringerne mærkes mest i de lande, hvor befolkningen udleder mindst, siger hun til Information.

På årets klimatopmøde, som afholdes i De Forenede Arabiske Emirater, er den økonomiske støtte til de sårbare lande et vigtigt emne. Det har tidligere været svært for verdens lande at blive enige om, hvordan fonden skal indrettes, og hvor stor den skal være, men allerede på den første dag blev de enige om de overordnede rammer.

I løbet af torsdag meldte en række lande bidrag ind, blandt andet vil USA give 167 mio. kr. og Japan 68 mio. kr., mens De Forenede Arabiske Emirater og Tyskland hver især giver 680 mio.

Danmarks bidrager altså med 350 mio. til tab og skader som følge af klimaforandringer, hvoraf 350 mio. går direkte til fonden.

Der findes en række beregninger af omkostningerne forbundet med oversvømmelser og andre klimaskader. Ifølge et videnskabeligt studie publiceret i Nature Communications vil de være mellem 11.500 og 21.000 mia. kr. i 2050, mens tallet i Danmark ifølge et estimat lavet af Københavns Universitet for Information vil være mellem 15 og 80 mia. kr. Det er mellem 40 og 200 gange mere end de 350 mio. 

Men de politiske forhandlinger om ansvaret kan ikke gøres til en "eksakt videnskab", siger Mette Frederiksen. 

- Der er selvfølgelig ikke en en-til-en sammenhæng. Det her er en vigtig opgave, men der er også andre vigtige opgaver og forpligtelser. Vores udviklingsbistand skal også bruges til andre ting. Der er humanitær hjælp i verdens brændpunkter. Vi er engageret i demokratiarbejde. Så selvfølgelig er det ikke en-til-en, men det ændrer ikke på – uagtet hvad man måtte lave af regnestykker – at Danmark ligger helt i front.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11