23948sdkhjf

1.150 ton byggematerialer fra stor skolerenovering får nyt liv

Samarbejde mellem nedriveren Søndergaard og entreprenøren Enemærke & Petersen har skabt et genanvendelseseksperimentarium

Nedriveren Søndergaard A/S og entreprenøren Enemærke & Petersen har gjort renoveringen af Damhusengens Skole i København til et eksperimentarium for genanvendelse af materialer.

- Vi har indtil videre sendt over 1.150 ton byggematerialer fra skolen til genanvendelse og møder en hel del benspænd undervejs, udtaler projektdirektør Kasper Sørensen fra Søndergaard A/S i en pressemeddelelse.

- Vi har skulle løse alt muligt: Hvordan nedtager vi materialerne nænsomt, men hurtigt? Hvor opbevarer vi dem, indtil vi kan finde aftagere til dem? Men der har været en stor vilje i hele teamet til at lykkedes med det – og en bygherre hos Københavns Kommune som er med på at facilitere det, fortsætter han.

En lille halv milliard

Renoveringen af Damhusengens Skole er en del af Københavns Kommunes strategiske byggepartnerskab Byk & Trust, der omfatter Byggeri København, Enemærke & Petersen, Sweco, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult Danmark, Lytt Architecture, Kragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design.

Vi har indtil videre sendt over 1.150 ton byggematerialer fra skolen til genanvendelse og møder en hel del benspænd undervejs Kasper Sørensen, projektdirektør, Søndergaard A/S

Skolen bliver udvidet og helhedsrenoveret for 453 mio. kr. frem mod 2027. Med syv klassespor, fritidsklub, børnetandlægeklinik og en ti-gruppers daginstitution er det et af Københavns største skoleprojekter.

Det store fokus på bæredygtighed i projektet kommer også til udtryk ved, at nye bygninger bliver opført i genbrugsmursten fra en nedrevet skole, Hyltebjerg Skole. I alt vil 350.000 mursten have ny anvendelse i Damhusengens Skole.

Ingen drejebog

Parterne mærker også, at der ikke findes en drejebog i byggeriets omstilling. 

- Derfor forsøger vi på Damhusengens Skole at eksperimentere os frem til, hvordan vi kan bringe C02-udledningen ned og genanvende så mange materialer som muligt, fortæller Enemærke & Petersens bæredygtighedschef Anders Sørensen og tilføjer: 

- Der er stadig lang vej igen for os som branche, og derfor er det så afgørende, at vi nu sammen springer ud i en masse forsøg.

Listen af genanvendelsesmuligheder er lang, når man kigger på, hvor materialer fra Damhusengens Skole er genanvendt: De er kommet til Roskilde Festival, Folkemødet, hos Genbyg og Stark, til at bygge Næste skure, de er sendt til skolegenopbygning i Ukraine, er brugt på byggeriet af en kommunal nærgenbrugsstation, genanvendt til prototyper til skolemøbler og til et forskningsprojekt på Teknologisk Institut.

Genanvendelse og Damhusengens Skole

Over 20 virksomheder og organisationer er involveret i genanvendelsesindsatsen på Damhusengens Skole i København. Genanvendelsesindsatsen fortsætter indtil renoveringen afsluttes.

Aftagere af materialer har blandt andet været: Hjælp Ukraine, Teknologisk Institut, Københavns Kommune, Loudliving, Catapult Projects, ZBC - Zealand Business College, Næste, Raunstrup, Roskilde Festival, Folkemødet, Stark, FRAK og Genbyg.

ByK & TRUST-partnerskabet består af: Byggeri København, Enemærke & Petersen, Sweco, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult Danmark, Lytt Architecture, Kragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design.

Kilde: Enemærke & Petersen

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157