Effektiv håndtering af beskrivelser er vejen frem i byggebranchen
Molios beskrivelsesværktøj har i mere end 20 år været et helt centralt værktøj, både når arkitekter og ingeniører skal beskrive et byggeri i forbindelse med udbud af et byggeprojekt, men også når de udførende har skullet afgive deres tilbud. Med den nye version, Beskrivelsesværktøjet 2.0, er værktøjet blevet langt mere brugervenligt og de mange tusinde siders beskrivelsesgrundlag er blevet opdateret og digitaliseret. “45 fageksperter har arbejdet dybdegående med værktøjet og har bidraget med fagligt indhold og best practice på hver deres fagområde, på hele branchens vegne. Indholdet har fået en tiltrængt opdatering i version 2.0, og mange nye beskrivelsesområder er kommet til. Men derudover kan Beskrivelsesværktøjet 2.0 nu anvendes digitalt og det bringer et væld af nye effektiviseringsmuligheder med sig”, siger Bjarke Fjeldsted, og fortsætter: “Indtil nu har rådgiverne udelukkende kunnet arbejde i Word-dokumenter og man har måttet udveksle beskrivelserne i PDF. Med Beskrivelsesværktøjet 2.0 kan rådgiverne nu også arbejde i et digitalt format i virksomhedens egne softwareløsninger. Det betyder, at man kan arbejde med beskrivelser i virksomhedernes digitale workflows, og dermed skabe sammenhæng på tværs af hele byggeprojektet. Et mere sammenhængende, digitalt projektmateriale vil alt andet lige give en højere kvalitet, færre fejl og mangler – og ikke mindst, lede til færre konflikter om ydelser og ansvar.” Beskrivelsesværktøjet 2.0 er et ‘agreed document’, en fælles struktur og et fælles grundlag for, hvordan et byggeprojekt beskrives. “Molios tætte samarbejde med branchen ligger i vores DNA”, siger Bjarke Fjeldsted: “Beskrivelsesværktøjet 2.0 er udviklet med branchen, for branchen.”
Fordelene står i kø
Selv om rådgiverne stadig kan arbejde i Word-dokumenter, er fordelene ved at kunne arbejde i et digitalt workflow så store, at det i de kommende år vil skabe store forandringer i den måde, byggebranchen arbejder på. “Beskrivelserne er jo i bund og grund information, der skal videregives til entreprenøren”, uddyber Bjarke Fjeldsted: “Bygherre, rådgivere og entreprenører kan i højere grad end tidligere, sætte denne information i spil og drage nytte af den på tværs af projektmaterialet. Det bliver helt tydeligt, hvem, der skal gøre hvad, hvordan og hvornår. Det vil lede til færre fejl og færre konflikter, fordi vi får et gennemarbejdet og standardiseret beskrivelsesmateriale at bygge ud fra fremfor virksomhedernes egne, individuelle skabeloner Når vi arbejder digitalt, og der sker ændringer undervejs i projekteringen, vil ændringerne derudover kunne slå igennem på tværs af BIM modeller, tilbudslister, beskrivelser og alle de øvrige dokumenter i projektet.”
Nedrivning og miljø sat på formel
Med Beskrivelsesværktøjet 2.0 introduceres en lang række nye beskrivelser. En af dem er den nye beskrivelse for nedrivning og miljøsanering. “Det er et højaktuelt område for branchen. Renoveringsprojekterne, bl.a. i den almene boligsektor, står i kø. Samtidig har vi som branche i højere grad end tidligere, fokus på genbrug, genanvendelse og anden nyttiggørelse af de materialer og produkter, vores eksisterende bygninger består af”, siger Bjarke Fjeldsted. “Det er et helt nyt område, vi nu har en beskrivelse for. Selektiv nedrivning, genbrug og genanvendelse har fået en helt central plads i beskrivelsen, så vi allerede nu er helt på omgangshøjde med den ny lovgivning på området, vi forventer vil træde i kraft i løbet af sommeren 2024”, siger han og forklarer, hvorfor digitaliseringen af byggebranchen har ladet vente på sig. “Der er brug for at vi som branche flytter os, og det vil vi i Molio fortsat bidrage til. Men at flytte en hel branche på denne måde, er en enorm opgave. Nu er vi i gang – og godt på vej – til at gøre den danske byggebranche stærkere, smartere, mere effektivt og mere cirkulært”, siger han.
Om Beskrivelsesværktøj 2.0
|