23948sdkhjf

Skoletrætte: Unge dropper uddannelse efter folkeskolen

Antallet af unge, der ikke uddanner sig straks efter folkeskolen, er steget markant i kølvandet på de seneste års nedlukninger

Meget kan ske på kort tid. 

På blot to år er antallet af unge, der vælger ikke at gå videre i uddannelsessystemet direkte efter folkeskolen, således vokset med 31 pct.

Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. 

Ifølge skoleforsker Louise Klinge handler det om, at de praktisk intelligente elever, der sandsynligvis ville have søgt ind på erhvervsuddannelserne, i højere grad bliver skoletrætte.

Derfor er der behov for at tillægge den praktiske undervisning større værdi, lyder det. 

Men den omstilling kan have lange udsigter, mener skoleforskeren. 

- Det er en rigtig dårlig nyhed. Erhvervsuddannelserne kæmper i forvejen en hård kamp med at tiltrække elever, og hvis de praktiske elever bliver kørt så langt ud på et sidespor i folkeskolen, at de ender med at give op på skolegangen, så er vi gået fra slemt til værre, siger Liselotte Christensen, HR- og kommunikationschef for XL-BYG, i en pressemeddelelse. 

Antallet af elever, der ikke har påbegyndt en uddannelse, tre måneder efter at have afsluttet folkeskolen, er vokset fra 7.000 elever i 2020 til 9.200 i 2022.

Nedlukning og præstation

Louise Klinge har i flere år forsket i blandt andet læringslyst, og ifølge hende skal der en anden og mere praktisk undervisning til for at vende udviklingen.

– Det er muligt, at de unge, der har siddet hjemme under nedlukningerne, har haft brug for en pause og en resocialisering, hvilket kan være med til at forklare tendensen, siger forskeren.

De seneste ti år har der været stort fokus på læringsmål, test og præstation, og det understøtter ifølge forskeren hverken læringslyst eller trivsel. 

- Forskningen peger på, at vi kan få alle med, hvis undervisningen bliver sansende og skabende. Det er godt, at man er i gang med at se på det og sigter mod en omstilling, men det vil tage år at implementere, siger Louise Klinge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109