Historiske skibsvrag op fra 'Svælget'
Snart vil man blive endnu klogere på Københavns havnehistorie, for nu er alle vragdele fra to historiske skibsvrag bjærget.
- I forbindelse med anlæggelsen af Lynetteholm, har det været afgørende for os, at de vigtige historiske artefakter, der måtte befinde sig i området, bliver sikret og undersøgt, så vi sammen med de dygtige folk fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan bidrage til fortællingen om København som havneby, udtaler direktør for By & Havn, Anne Skovbro i en pressemeddelelse.
De to vrag blev fundet i sejlrenden "Svælget" ud for Prøvestenen som en del af forundersøgelserne til anlæggelsen af Lynetteholm. Et halvt år har det taget for Marinearkæologer fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde sammen med dykkere fra HBC Denmark at bjærge dem.
Vragdelene fragtes nu i en container til Vikingeskibsmuseet i Roskilde, hvor de skal konserveres og undersøges nærmere. Man vil blandt andet forsøge at finde ud af, hvor skibene er bygget, hvor tømmeret, som skibene er bygget af, er fra og hvordan skibene i sin tid er blevet konstrueret.
Man mener, det ene vrag er fra begyndelsen af 1800-tallet og det andet er fra ca. år 1300.
Fakta om skibsfundene:
Siden 2021 er der foretaget arkæologiske undersøgelser på havbunden omkring Lynetteholm for at sikre historiske fund.
Siden september 2021 og frem til november 2022 er i alt 2.144 positioner undersøgt ved udgravninger i havbunden i det vandområde i Københavns Havn, hvor Lynetteholm er ved at blive etableret.
Parallelt med dette gravearbejde har By & Havn og Vikingeskibsmuseets marinarkæologer også undersøgt havbunden syd for Prøvestenen, hvor en sejlrende kaldet ’Svælget’ skal uddybes i forbindelse med, at Lynetteholm anlægges.
Det er i denne sejlrende, at hele to bevaringsværdige skibsvrag er fundet.
Det ene vrag er dateret helt tilbage til 1300-tallet, og formodes at være et middelalderens svar på et containerskib.
Der er fundet flere interessante effekter nær vraget. Det andet skib, der vurderes at være fra fra begyndelsen af 1800-tallet, havde lasten fuld af mursten.
Kilde: By & Havn