23948sdkhjf

Mod og nytænkning: Fire i duel om Innovationsprisen

At man også tør gå nye veje er vigtigt for byggeriet. Derfor uddeler Licitationen - Byggeriets Dagblad Innovationsprisen, når Building Awards løber af stablen den 9. november

Byggeriet udvikler sig hele tiden.

Og det er også tydeligt, at der er flere virksomheder i branchen, som tør at tænke mere ud af boksen. Og det er netop dem, som går andre vej, Innovationsprisen hædrer, når den uddeles til årets Building Awards 2023.

Mange tænker nok, at byggeriet fremstår som en branche, der ikke er voldsom innovativ. Men ifølge Stig Brinck, som er ekspertisedirektør hos Niras og en del af årets jury, er det ikke virkeligheden. 

Men når det handler om innovative løsninger til byggeriet, så er det løsninger, som ofte kræver mange års forberedelse og udvikling, fordi det skal være løsninger, som er holdbare. 

- Byggerier skal stå i mange år, derfor er vi også nødt til at være ekstremt sikre på de ting, som vi gør. Det betyder også, at der er også grænser for, hvor meget vi kan eksperimentere, siger Stig Brink, der mener, at  Innovationsprisen er vigtig, fordi den formidler og sætter fokus på netop de innovative tiltag i byggeriet. 

De fire finalister, som skal kæmpe om prisen, er fundet.

I juryen har de haft nogle generelle overvejelser, som de har lagt vægt på, da de skulle finde finalefeltet. 

- Vi har selvfølgelig haft fokus på bæredygtighed. Men det største fokus, som vi har haft, det har været på mod og nytænkning, siger Stig Brink.

Og nøjagtigt det kommer også til udtryk, når man kaster blikket på de fire finalister:

1. WorldFlexHome

WorldFlexHome er blandt de fire, som kæmper om prisen d. 9 november, når Licitationen - Byggeriets Dagblad byder velkommen til Building Awards. 

Og WorldFlexHome er også et projekt, hvor der virkelig er tænkt ud af boksen.

De har skabt et patenteret byggesystem i stål og beton, og i samarbejde med Erik arkitekter har de udviklet et designkoncept, der er så fleksibelt, at man med blot tre typer af moduler kan sammensætte boliger i alle størrelser og til alle behov. 

Opbygningen med robuste, uorganiske materialer gør, at man kan bygge højt, faktisk helt op til 10 etager, og samtidig overholde de danske krav til brand og lyd.

- WorldFlexHome er interessant, fordi det anerkender, at byggerier også bliver brudt ned igen. De har skabt noget, som er demonterbart, samtidig med at det kan genanvendes og genbruges til samme formål et andet sted, siger Stig Brinck.

2. Tækkede Teglblokke

Nogle gange handler innovation også om at gentænke, hvordan vi bruger materialer. Og det gør projektet Tækkede Teglblokke, der er et samarbejde mellem Rønnow Leth & Gori og Cinark.

Her er det lykkedes at skabe en ny bæredygtig byggeteknik, der er baseret på strå, ler og træ. Teknikken er udviklet i tæt samarbejde med materialeproducenter og håndværkere og består primært at materialer, der kan findes i Danmark.

Samtidigt har den nye byggeteknik gjort det muligt at skabe bygninger med et imponerende lavt CO2-aftryk og en lang levetid.

- Tækkede Teglblokke er et eksempel på, hvordan innovation ikke kun handler om at opfinde. Det handler også om at genopfinde, og det formår projektet. De bruger velkendte materialer, som man har brugt i mange i år, men på nye måder, siger Stig Brinck.

3. Teknologisk Institut

Ikke to finalister er ens.

Og det er tydeligt, at de innovative løsninger findes mange steder i byggeriet.

Teknologisk Institut er blandt de sidste fire i opløbet om Innovationsprisen. Det er de på baggrund af deres optimeret styrkemåling i gamle mørtelfuger.

Ved hjælp af styrkemålinger har Teknologisk Institut fundet ud af, at ældre murværk kan have en langt højere bæreevne, end vi tror – i nogle tilfælde har bæreevnen været tre gange højere end antaget. Det er en vigtig indsigt for både rådgivere og bygherre.

- Vi synes, at det er utrolig interessant og innovativt, hvordan man kan beregne, at gamle byggerier og teglstensvægge faktisk godt kan leve op til alle de nye regler og normer, der hele tiden kommer flere af i byggeriet, siger Stig Brinck.

4. GelyGo

Den sidste finalist har ikke genopfundet noget. Tværtimod har de opfundet en helt ny måde at fjerne vand på.

GelyGo er en nytænkende løsning, der omdanner indtrængende vand til miljøvenlig gele. Geleen kan bekymringsfrit efterlades på byggepladsen uden gener for miljøet, da solens UV-stråler nedbryder produktet.

Det gør det muligt at fortsætte arbejdet på byggepladsen uden større forsinkelser eller omkostninger til eksempelvis pumpeudstyr.

 - GelyGo løser et reelt problem, som mange kender fra byggepladsen. Vand forsinker og stopper byggeprocesser, fordi det er langtid om at tørre, men her kan GelyGo altså være med til at løse et meget konkret problem, siger Stig Brinck.

De fire finalister

WorldFlexHome: Forestil dig en bygning, hvor de forskellige dele kan skilles ad, flyttes og genbruges i nye boliger. Det er konceptet i WorldFlexHome, der gør det muligt at genbruge bygningsdele og byggematerialer igen og igen uden at skabe affald. Byggesystemet sikrer en bæredygtig og økonomisk byggeproces, der gør det nemt at opføre nye boliger hurtigt og effektivt - Samarbejdspartnere på projektet: Henrik Innovation og ERIK arkitekter.

Tækkede Teglblokke: Med Projektet Tækkede Teglblokke er det lykkedes at skabe en ny bæredygtig byggeteknik, der er baseret på strå, ler og træ. Teknikken er udviklet i tæt samarbejde med materialeproducenter og håndværkere og består primært at materialer, der kan findes i Danmark. Det har gjort det muligt at skabe bygninger med et imponerende lavt CO2-aftryk og en lang levetid - Samarbejdspartnere på projektet: RØNNOW LETH & GORI og CINARK.

Optimeret Styrkemåling i Gamle Mørtelfuger: Ved hjælp af styrkemålinger har Teknologisk Institut fundet ud af, at ældre murværk kan have en langt højere bæreevne, end vi tror – i nogle tilfælde har bæreevnen været tre gange højere end antaget. Det er en vigtig indsigt for både rådgivere og bygherre. Med styrkemålinger i gamle mørtelfuger kan vi vælge at renovere og bevare eksisterende bygningskonstruktioner i stedet for at bygge nyt fra bunden af.

GelyGo: På mange byggepladser forsinkes arbejdet pga. grundvand, nedbør og dårligt vejr. GelyGo er en nytænkende løsning, der omdanner indtrængende vand til miljøvenlig gele. Geleen kan bekymringsfrit efterlades på byggepladsen uden gener for miljøet, da solens UV-stråler nedbryder produktet. Det gør det muligt at fortsætte arbejdet på byggepladsen uden større forsinkelser eller omkostninger til eksempelvis pumpeudstyr.

Kilde: Building Awards 2023

Gode råd fra tidligere vinder

Sidste år var det Frøslev, som løb innovationsprisen.

Den danske trævirksomhed vandt på baggrund af deres nyudviklede træbeskyttelses-produkt. Og som adm. direktør i Frøslev, Martin L. Petersen, fortæller, var det et produkt, som var 10 år undervejs.

- Vi vil gerne være sikre på at de produkter, som vi sender ud på markedet, er produkter, som vi selv kender helt ned i detaljen. Grundlæggende handler det for os om ikke at lade os forblinde af løsninger på den korte bane. Derimod skal vi være sikre på, at vi udvikler produkter, som markedet kan bruge i mange år, siger Martin L. Petersen.

Efter trævirksomheden vandt Innovationsprisen sidste år, har de forsat i samme innovative spor. For det er løsninger, som tager tid og kræver investeringer.

- Vi har eksempelvist to kollegaer, som dedikeret arbejder med udvikling og dokumentation af nye produkter. Samtidig har vi et meget langt perspektiv med vores virksomhed, det betyder også, at vi også har andre langsigtede projekter i gang, siger direktøren.

Gode råd kan være dyre. Og hos Frøslev har de lært af deres egne fejl, derfor lyder direktørens råd også på at handle langsigtet.

- Man skal altid huske at tænke på, hvorfor det her hul i markedet er opstået. Er der tale om en modetrend eller et behov, der er kommet for at blive. Det er vigtigt, at man spørger sig selv, om det her også er noget, som markedet vil efterspørge om 10, 15 eller 20 år, siger Martin L. Petersen.

Innovationsprisen

Innovationsprisen går til en aktør, der skaber innovative løsninger ved at bringe ny viden eller teknologi i spil til gavn for byggeriets værdiskabelse. Vinderen har på den måde sat nye standarder, som enten kommer byggeriet, brugerne eller samfundet til gode. Prisen sponsoreres af Molio.

Jury:

  • Peter Fangel Poulsen, Direktør og Partner, Bauherr
  • Mette Glavind, direktør og ph.d., Teknologisk Institut
  • Stig Brinck, ekspertisedirektør, Niras
  • Steen Michael Asgreen, netværkschef, Vækstfonden
  • Lars Pico Geerdsen, institutleder for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet
  • Henrik Fugmann, adm. direktør, Fugmann A/S

Hos Frøslev handler innovation altså ikke om hastighed, det handler om at skabe produkter, som holder på den lange bane. Derfor kommer direktøren også med et sidste godt råd til de innovative kollegaer i branchen.

- Det handler om at gå helt hjerte ind i det. Man skal finde ud af, hvor man laver fravalg, og hvor man vil lægge sit fokus, og derefter skal man gå benhårdt efter det. Tre fokuserede udviklingsprojekter er bedre end 10 halvhjertede, siger Martin L. Petersen.

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111