Med rock og hækkesaks: Indvier forvandling af legendarisk handelsplads
Der var pattegris og rockmusik. Tilsat sol, midsommer og afslappet fadølsstemning.
Syv års byggeaktivitet på Grønttorvet er nu slut, og det blev markeret med en folkefest i bydelen, hvor Københavns Grønttorv gennem 50 år var placeret, indtil mangel på plads tvang dem til at rykke til Høje Taastrup.
Nu står skelettet af de gamle haller tilbage og omkranser den nye 23.000 kvm stor park, Grønttorvsparken, der med sine frugttræer er en hilsen til tidligere tiders storhedstid.
Byggeri på rekordtid
Omkring 800 mennesker deltog i indvielsen, der markerede afslutningen på et hektisk forløb, som på rekordtid har betydet opførelse af 3.041 blandede boliger, to daginstitutioner, kontorer til 600 arbejdspladser, butikker og ikke mindst fællesfaciliteter.
- Og hvilket barn drømmer ikke om at bo på Paradisæblevej, ligesom Anders And og Rip, Rap og Rup, sagde overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), for hvem området samtidigt er lidt af 'en socialdemokratisk drøm'.
København må aldrig blive en by kun for de rige. Der skal være plads til alle. Men boligpriserne er steget voldsomt, og mange flytter derfor ud af byen, selvom de egentlig ikke har lyst Sophie Hæstrof, overborgmester i København
- Med dette sted som eksempel kan man ønske sig endnu flere projekter i vores dejlige by, der sætter fællesskaber og grønne miljøer. Grønttorvet er nemlig en milepæl for Københavns udvikling. Et blandet kvarter for 5.000 københavnere, sagde borgmesteren:
- For København må aldrig blive en by kun for de rige. Der skal være plads til alle. Men boligpriserne er steget voldsomt, og mange københavnere flytter derfor ud af byen, selvom de egentlig ikke har lyst.
Stor mangfoldighed
Efterhånden som kom flere og flere nysgerrige til. Ikke mindst for at høre musik med popgruppen Fyr og Flamme.
Men selvom aftenen var en festlig anledning, var det samtidig vemodigt for projektudvikleren at afslutte bydelen, fortalte adm. direktør Hans-Bo Hyldig fra FB Gruppen A/S:
- Efter syv års byggeri er vi naturligvis alle meget glade for at se, hvordan vi har formået at skabe mangfoldighed, fællesskab og en blanding af boligtyper i Grønttorvet. Vores vision var at skabe en bydel for alle, og derfor har vi opført ungdomsboliger, almene boliger, lejeboliger, ejerboliger, andelsboliger og et seniorbofællesskab. Den mangfoldighed er jeg er utrolig stolt af, men også en smule vemodigt at videregive stafetten til nye projekter.
Tilgængelig for alle
Grønttorvet er en af de største bydelsprojekter, som pensionskassen PKA har investeret milliarder i. Direktør Nikolaj Stampe, der har fuldt udviklingen af den grønne bydel siden første spadestik, var derfor både rørt og stolt ved indvielsen.
- Investeringen på Grønttorvet har gjort, at vi kan tilbyde nogle attraktive og bæredygtige boliger, som er tilgængelige for almindelige lønmodtager og til mennesker i alle aldre. Det er bæredygtigt, socialt fokuseret og fremtidssikret, sagde ejendomsdirektør Nikolaj Stampe fra PKA, der forvalter pensionen for 330.000 danskere.