23948sdkhjf

Nyt grønt åndehul skal holde styr på 15.000 kubikmeter regnvand

Karens Minde Aksen - Københavns nyeste klimakvarter - er indviet

Det har været undervejs i næsten to år, og fredag blev det indviet: Karens Minde Aksen, der er Københavns Kommunes og Hovedstadsområdets Forsyningsselskabs nyeste og stort anlagte klimakvarter i Københavns sydhavn.

Her vil et 2.500 kvm nyt langstrakt regnvandsbassin, en smuk klinkebelagt sti, en cirkelbro og naturen forene et stort sammenhængende område.

Derfor var der fest, da bygherrerne og totalrådgiveren Schønherr fredag eftermiddag inviterede til åbningen af det, der taler ind i tidens skybrudshåndtering: nemlig et parkanlæg, der både kan opsuge enorme mængder vand - og samtidigt være et attraktivt samlingssted.

Her virkede det, som at hele Sydhavnen havde lagt vejen forbi Karens Minde Kulturhus. Afslappede mennesker myldrede i solen og i alle aldre. Mange balancerende med små kagetallerkener, kaffe og enkelte fadølskrus.

- Den her type projektet har det med at tage rigtig lang tid, og derfor er jeg meget glad for at så mange af jer, beboere i Sydhavnen, har været så meget med i projektet. Nu er mange af jeres drømme blevet til virkelighed, samtidigt med at vi har fået skabt et sted, der både håndterer skybrudsregn og gør noget imponerende for biodiversiteten, sagde Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København.

Et områdeløft

Siden sommeren 2021 har Københavns Kommune og Hofor arbejdet på at skabe en skybrudsløsning kombineret med et løft af det grønne område langs Sjælør Boulevard.

Inden omdannelsen fremstod den nordlige del af den grønne akse mest af alt en kende forladt.

Den grønne plæne inviterede primært til hundeluftning og mulighed for at skyde genvej, og da hele området
ligger i en lavning, har der tidligere været høj risiko for oversvømmelse.

Karens Minde Aksen er et fantastisk eksempel på, hvorfor hele verden kigger på København, når det kommer til skybrudsløsninger Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod (Enhl.)

Derfor er resultatet blevet iøjnefaldende. Den nye stiforbindelse, der fredag eftermiddag myldrede med mennesker, er udformet som en flodseng af gule teglklinker, slynger sig ind og ud mellem områdets mange store, gamle træer, som man - til totalrådgiver og landskabsarkitekt Schønherrs store lettelse - kunne lade blive stående i forbindelse med anlægsarbejdet.

Ved skybrud transporteres vandet i et 600 meter langt forløb fra Ellebjergvej i nord, forbi Karens Minde Kulturhus for til sidst at opsamles i et regnvandsbassin i den sydlige del af området.

Tilbageholder 15.000 kubikmeter

Og aksen er nu indrettet med faste kanter og lave volde for at skabe kapacitet til at tilbageholde op til 15.000 kubikmeter skybrudsregn.

Langs hele forløbet er der skabt muligheder for ophold i det grønne område i form af bænke, og der er plantet nye træer, som er suppleret med yderligere beplantning.

- Karens Minde Aksen er et fantastisk eksempel på, hvorfor hele verden kigger på København,
når det kommer til skybrudsløsninger. I stedet for at nøjes med at lægge gigantiske kloakrør i jorden, så skaber vi løsninger, som giver noget igen til nabolaget. Det bliver et tilløbsstykke på solskinsdage, sagde Line Barfod, Teknik- og miljøborgmester i København, i forbindelse med indvielsen.

Vi har styret vand under jorden fra et større område af Valby og Sydhavn, og her i kvarteret er der skabt plads til, at vandet kan løbe på overfladen Susanne Juhl, bestyrelsesformand for Hofor

Også for Hofor er projektet en vigtig brik i arbejdet med at skybrudssikre byen.

- Det er et skoleeksempel på, hvordan vi sammen med Københavns Kommune indretter byen til mere regn – både under og over jorden. Når vi skal skybrudssikre en hel hovedstad, skal vi vide, hvordan regnvandet bevæger sig - og det stopper ikke ved kommune- eller bydelsgrænsen. Det vand, byens borgere
kommer til at opleve her, har vi styret under jorden fra et større område af Valby og Sydhavn, og her i kvarteret er der skabt plads til, at vandet kan løbe på overfladen, siger Susanne Juhl, bestyrelsesformand i Hofor.

Bynatur af høj kvalitet

Lokale ildsjæle i Sydhavnen har været med til at præge Karens Minde-projektets udformning, indhold og valg af materialer.

Udover at lave et projekt, der kan håndtere regnvandet, har intentionen også været at skabe bynatur af høj kvalitet, bedre tilgængelighed til eksempelvis kulturhuset og bedre udendørs rammer for kulturelle og sociale aktiviteter.

De helt nære naboer til Karens Minde Aksen langs Sjælør Boulevard har afkoblet regnvand fra dele af deres tage og vejarealer til projektet. På den måde har de været med til at aflaste kloakken for regnvand.

Københavns Kommune /Hofor

 

Karens Minde Aksen

  • Projekt: Karens Minde Aksen, København
  • Samlet projektværdi: Cirka 80 mio. kr.
  • Bygherre/ordregiver: Københavns Kommune og HOFOR
  • Totalrådgiver: Schønherr
  • Ingeniør: Orbicon/WSP
  • Øvrige samarbejdsparter: Vida Local (tidl. Giv Rum)
  • Status: Indvies 26. maj 2023
  • Udeareal: 37.000 kvm

Schønnherr/Københavns Kommune/HOFOR

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063