Superligastadion med udsigt til Frederiksborg Slot
Fodboldstadionet i Hillerød bliver noget helt særligt.
Det bliver ikke blot et stadion, som lukker sig for omverdenen. Det skal i stedet være et omdrejningspunkt i den nye bydel, Favrholm, og derfor har der været fokus på at gøre stadionet indbydende og åbent.
Det fortæller Lotte Elkiær fra Elkiær + Ebbeskov Arkitekter, som har været med til at tegne stregerne til det nye stadion, akademiet, omklædning og en række andre bygninger.
Arkitektfirmaet vandt arkitektkonkurrencen for en måneds tid siden og har sammen med en række andre aktører skulle forme de kommende bygninger og byrum i Favrholm Stadionkvarter.
- Det særlige her er, at du laver en ny bydel på en bar mark, hvor boliger og sport skal gå hånd i hånd. Stadionet kommer til at have boliger tæt på, som nærmest kommer til at ligge 10 meter væk. Stadioner ligger typisk lidt for sig selv eller udenfor byen. Her har det har været spændende at lave et helt nyt koncept, hvor man inviterer bydelen indenfor til et levende stadion til hverdag og ikke kun på kampdage, siger Lotte Elkiær.
Byens beboere kan eksempelvis løbe eller gå en tur klos op ad stadionet. Det får en hverdagscafé, hvor de lokale kan læse lektier eller spille bordtennis. Forbifarende kan desuden kigge direkte ind på plænen og bemærke, hvis sportsfolk er i gang med at træne.
Klar til Superligaen
Det er endnu uvist, hvem der skal benytte sig af det nye stadion. Det samlede udviklingsområde bliver sat til salg i et offentligt udbud ved det kommende årsskifte.
Der er tilsyneladende store ambitioner, for det er ikke blot et krav, at der skal kunne spilles fodbold. Det nye idrætsanlæg vil opfylde DBUs og Divisionsforeningens krav til afvikling af fodboldkampe på Superliga-niveau. Her er kapacitetskravene 6.000 - heraf skal mindst 4.000 være siddepladser.
Men Favrholm Stadionkvarter skal ikke blot være for elitesportsudøvere.
- Der kommer til at være alle mulige typer for sport og leg til hele området. Bydelen kommer til at basere sig på bevægelse og social aktivitet, og det er jo rigtig spændende byplansmæssigt. Der kommer desuden til at være alle de her grønne områder, hvor der vil ske en masse ting, siger Lotte Elkiær, der håber, at området kan komme til at stå som et pionerprojekt for fremtidige bydele.
Stadionet har desuden den spændende detalje, at tilskuerne får udsigt til Frederiksborg Slot.
- Det har vi haft fokus på, fordi vi synes, det er et flot pejlemærke. Vi har faktisk drejet stadionet en lille smule, så det retter sig mod Frederiksborg Slot. Det gør så også, at vi har lavet en lounge, som vi kalder Frederiksborg Lounge. Vi ved ikke, om det bliver til noget, men det er i hvert fald en idé herfra.
Facade med glaspartier
Stadionets endelige udtryk kan blive ændret i de kommende processer, og Udviklingsselskabet Favrholm Stadionkvarter ApS, som har indgået udviklingsaftale med Hillerød Kommune om udviklingen af Favrholm Stadionkvarter, har bedt Elkiær + Ebbeskov Arkitekter om en helhedsløsning for stadionområdet i Favrholm Stadionkvarteret fremfor detaljerede udpenslinger
Det fremgår af det offentliggjorte materiale, at arkitekterne forestiller sig et stadion med et let udtryk med en facade præget af store glaspartier. Stadioner har ellers tit et brutalistisk udtryk som betonklodser.
- Vi har netop lavet det på den måde, fordi boliger kommer til at ligge så tæt. Det ville nærmest være uforskammet at vende ryggen til, men også helt forkert. Byen skal kunne bruge alle de her dejlige kvadratmeter, og der skal være et stort samspil mellem stadionet og borgerne, siger Lotte Elkiær.
Tegningerne skal nu bruges i en videre proces, der skal føre til et endeligt dispositionsforslag for hele området. AI Arkitekter og Ingeniører er totalrådgivere på den overordnede udvikling af hele Favrholm Stadionkvarter.