23948sdkhjf

Bygningen er fortid, men 150 år gammelt træ lever videre

Genanvendelse giver både håndværksmæssige færdigheder og spiller en rolle i udviklingen af et stykke dansk kulturhistorie

Da bygningen på Jagtvej 169 i København blev bygget for over 150 år siden, blev der brugt 31 ton træ. 

Og da bygningen sidste år skulle fjernes for at gøre plads til projektet 21Ø, var ATP Ejendommes mål klart: Så mange ressourcer fra bygningen som overhovedet muligt skulle genbruges eller genanvendes.

Ad snoet vej har dele af det gamle træ endda fået nyt liv på et museum.

Tid og plads til at finde aftagere

Søndergaard, der stod for nedrivningen, har videregivet materialer som loftsplader, skillevægge, isolering, installationer med videre. Samtidig blev trægulve, regler, brædder og strøer alt sammen udsorteret til genbrug. Det skriver Søndergaard i en pressemeddelelse:

Træ blev aftaget af LoudLiving og Stark Gentræ, der hver især anvender træet til nye formål eller finder de rigtige projekter til træet, så som møbler, plantekasser eller udlån til kongressen UIA eller museer.

– Vores fornemmeste opgave i nedtagningen af Jagtvej 169 var at afsætte ressourcer. ATP Ejendomme gav os både tid og rum til at opsætte auktionshus på pladsen og finde aftagere til ressourcerne, fortæller Kasper Sørensen, produktionsdirektør hos Søndergaard, i meddelelsen om projektet.

Den del af træet, ingen dengang helt vidste, hvad skulle bruges til, blev aftaget af Stark Gentræ. Dette træ, er nu kommet på sin helt egen genbrugsrejse.

Træ til Thorvaldsens Museum

Træet er nemlig kommet på rejse – og er blevet lånt ud til Thorvaldsens Museum ved siden af Christiansborg. Her ligger træet nu som rammen om et stort plantebed, der bliver omdrejningspunkt på en udstilling om Thorvaldsen og planter.

Opgaven i at klargøre træet til udstillingen, tog TAMU på sig. TAMU er en arbejdsmarkedsuddannelse for 18-30-årige unge, der på grund af personlige og sociale vanskeligheder ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet eller er under uddannelse. Efter endt TAMU-uddannelse er eleverne klar til et rigtigt job.

I løbet af marts var TAMU’s unge i fuld gang med at pudse, skære og ombygge træet, så det kunne bruges til plantebedets kant samt tre bænke i gården.

– Ved at arbejde med træet til Thorvaldsens Museum har vores elever fået trænet deres håndværksmæssige færdigheder. Men de oplever nu også at spille en rolle i udviklingen af et stykke dansk kulturhistorie – og så endda med en bæredygtig løsning, siger TAMU’s direktør Peter Staun Kastholm.

Træ til låns

Både bænke og bede laves ved en metode, hvor man næsten undgår at bruge søm og skruer, men skærer træet til, så det kan samles uden. Det betyder at plantebede og bænke er designed for dissassembly, så de kan skilles ad og bruges igen til nye formål.

Det er landskabsarkitekterne Kathrine Brandt og Emilie Kjeldsen Kjær fra Thing Brandt Landskab, der har udtænkt konstruktionen og tilskæringen.

Efter at have været anvendt til udstillingen, skal træet tilbage til Stark Gentræ, hvor det i fremtiden kan bruges til nye formål.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.12