Første nedrivning: 90 pct af mursten kan blive brugt igen
Guldborgsund Kommune har været på boligjagt og købt et hus. Det er dog, hverken en borgmesterbolig eller et nyt rådhus.
Huset, der ligger i Horbelev, er nemlig købt med det ene formål, at det skal rives ned. Det kan måske lyde skørt, men det handler om, at huset skal bane vej for en mere bæredygtig udnyttelse af byggematerialer i forbindelse med kommunens mange nedrivningssager.
Alene de seneste tre år har Kommune på Falster revet 125 ejendomme ned.
Med prøvehuset kan kommunen øve sig på det, der i fagtermer hedder selektiv nedrivning. Med selektiv nedrivning nedtages bygningen på en sådan måde, at materialerne kan sorteres korrekt og efterfølgende anvendes bedst muligt.
CO2-neutral kommune i 2050
Nedrivningsmaskinerne er nu skiftet ud med sirlig menneskelig håndtering af de enkelte mursten.
Det skyldes at nogle af murstenene i første omgang er sendt videre til laboratorietests, som skal give svar på, hvor lang levetid stenene har tilbage, og dermed hvordan de bedst genbruges.
- Vi har en politisk ambition om at være en CO2-neutral kommune senest i 2050. Her er genbrug af byggematerialer bestemt noget af det, som vi skal udforske og blive endnu bedre til. Så det er rigtigt spændende at følge prøvehuset i Horbelev, siger formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Annemette S. Johnsen.
Der er da også god grund til at kigge på genbrug af byggematerialer, når man ser på klimabelastningen.
For genbruger man en mursten, i lokalområdet udleder det op til 3 kg CO2 pr. kvadratmeter mursten, mens nye røde mursten ligger på 15–38 kg CO2 pr. kvadratmeter, det viser en i variantanalyse gennemført af Søren Jensen i 2022.
De første mursten fra huset i Horbelev har allerede været til laboratorietest. Og resultatet er positivt. Helt op imod 90 procent af de testede mursten kan genbruges, som mursten i et nyt byggeri, mens de sidste 10 procent kan knuses og genbruges til for eksempel vejfyld.