Konkurssag tilbage på sporet takket være godt samarbejde
I Vinge, nær Frederikssund, løb et stort boligprojekt ind i en blindgyde da totalentreprenøren gik konkurs. Nogle steder var der akkurat opført fundamenter, andre steder var et højhus skudt få etager op af jorden.
Bygherren det almene boligselskab Vores Bolig måtte sammen med Domea.dk handle hurtigt. Man skulle finde en entreprenør, der kunne samle alle de løse tråde, afdække det udførte arbejde og lave en solid slagplan for overtagelsen.
" Når man står overfor udfordringer som denne må man starte med at slå koldt vand i blodet og danne sig et overblik over situationen. Grundet åbne bygninger og årstiden var tid en sparsom ressource og sagen skulle overdrages hurtigt for ikke at opleve for store tilbageskridt", fortæller Thomas Helsted, Forretningsudviklingschef i Domea.dk. Han fortsætter:
" Vi gik i gang med at afsøge markedet for hvem der kunne være interesseret i at indgå i den "gamle" kontrakt. Her kom vi hurtigt i en konstruktiv dialog med Pihl & Søn. Det var her altafgørende for os, hvordan vi kunne afklaringsforløb møntet på at minimere risici Det er altid problematisk at overtage andres arbejde. Det indebærer en risiko for både bygherre og entreprenør, som kræver forståelse på begge sider af bordet."
Efter et kort, men intenst forhandlingsforløb endte pilen med at pege på Pihl & Søn. Thomas uddyber:
" Vi arbejdede hurtigt, da tiden jo fortsat var sparsom, hvis vi skulle undgå unødige skader på det byggede. Igennem en halvanden måned mødtes vi ugentligt med folkene fra Pihl & Søn og opsatte mulige scenarier og løsningsmodeller. For hvert møde blev vi klogere og kom nærmere en aftale, samtidig med at vi afdækkede udfordringer, som sagen kunne medføre."
" En kontrakt blev underskrevet om fredagen, og mandagen efter stod vi klar ude på byggepladsen. Det er vigtigt for os, at vi er bygherrens foretrukne entreprenør, og det kræver, at vi både er samarbejdsvillige og agile", fortæller Thomas Hejnfelt, salgs- og tilbudsdirektør i Pihl & Søn. Han uddyber:
" Jo tidligere vi indgår i et samarbejde med bygherren, desto hurtigere kan vi i fællesskab opsætte de helt rigtige rammer for projektet og sammen skabe et fundament, der giver os mulighed for at levere på to vigtige mål: Bygherren skal have sine boliger til tiden, og kvaliteten skal være i top for de kommende beboere."
Planlægning er alfa og omega
Men man skal holde tungen lige i munden, når man overtager et projekt som dette. Sebastian Bach, der er byggeleder i Pihl & Søn giver her et indblik i begyndelsen af projektets genopstart:
"Der er mange ubekendte ved sådan en sag. Det er derfor essentielt, at vi planlægger alting grundigt og samtidig har et team på pladsen, der har en stor værktøjskasse af kompetencer. Først skulle vi danne os et overblik over fejl og mangler for derefter at kunne se fremad. Det handlede ikke kun om, hvad der var bygget, men hvordan det var bygget. Så i begyndelsen var dokumentation og overblik de vigtigste fokusområder."
Samarbejde skaber fremdrift
Men hvordan får man så sagen tilbage på sporet efter overtagelsen?
" Jeg syntes at den her opgave har understreget, at vi i Pihl & Søn har et maskineri og nogle gode interne processer, der kan løfte en kompliceret overtagelse som denne. Når tandhjulene klikker korrekt, så har vi de rigtige forudsætninger for at løse opgaven og skabe momentum", siger Daniel Thage, entrepriseleder i Pihl & Søn.
" Hertil har vi et godt team her på pladsen. På et personligt og et professionelt plan fungerer samarbejdet rigtigt godt. Der er pres på herude, så det er vigtigt, at vi bevarer det gode humør og gør brug af hinandens kompetencer for at kunne arbejde effektivt. Det betyder også, at kommunikationen skal være ordentlig og grundig. Det er bestemt en af grundende til at vi har skabt fremdrift", uddyber Daniel Thage.
Flere fra teamet på Vinge kender også hinanden fra en tidligere byggesag. De har arbejdet sammen på renoveringen af Urbanplanen - en sag, der var meget anderledes, om end lige så kompleks.
" Vi udviklede et godt samarbejde på Urbanplanen, og det har vi draget stor gavn af her", siger Sebastian Bach.
Tro på at entreprenøren vil projektet det bedste
Og selvom sagerne er forskellige, så er der alligevel et punkt, hvor de ligner hinanden. Ved enhver renoveringssag åbner man op for flere ubekendte, og uanset hvor godt man planlægger et projekt, vil der opstå udfordringer. Det er meget lig det, man støder på ved overtagelsen af et igangværende byggeri. Det er derfor vigtigt, at man er agil og beslutningsparat. Det er her vigtigt at man har en bygherre, der giver byggeledelsen albuerum til at løse hverdagens opgaver og som tror på at entreprenøren vil projektet det bedste:
" Bygherre har udvist stor tillid til vores arbejde. Vi får lov til at sætte rammerne for, hvordan vi bedst når i mål, og det har helt sikker bidraget til at vi kan holde os indenfor den fastsatte tidsramme. Vi forsøger at se fremad i stedet for at pege fingre ad hinanden, når fortidens byggeskelletter kigger frem. Der er en fælles forståelse for, at vi alle har det samme mål: At afslutte projektet, så alle interessenter bliver tilfredse", siger Daniel Thage.
" At søge løsninger fremfor hele tiden at forsøge at fralægge sig ansvar har været vigtigt parameter for os i det her samarbejde og jeg syntes at vi grundlæggende er kommet godt fra start", fortæller Thomas Helsted fra Domea.dk og afslutter:
" Man kan måske sige jeg er fra den gamle skole, men i min optik betyder et håndtryk noget. Har man forpligtiget sig overfor hinanden, så skal man holde ord og det føler jeg vi alle gør i denne sag. Der er selvfølgelig stadig uenigheder og udfordringer på en stor sag som denne, men vi løser dem i fællesskab og i samme ånd som overdragelsesaftalen blev indgået i."