30 procent kvindelige lærlinge
Hos Skou Gruppen har det været et erklæret mål at tiltrække og fastholde flere kvinder i byggeriet. Det vil virksomheden bl.a. gøre ved at opnå en andel af kvindelige lærlinge på mindst 25 procent. Og det mål er nået nu, efter Maria Luz Lundbirk netop er startet i lære som tømrer hos os.
Maria Luz Lundbirk er 23 år gammel og netop startet i lære som tømrer. Når vi tæller hende med, er seks af Skou Gruppens 20 lærlinge nu kvinder. Det svarer til en andel på 30 procent.
”Det er da cool, at vi er flere kvinder,” sagde Maria Luz Lundbirk, da vi traf hende på Herlev Hospital, hvor hun var med til at udbedre en vandskade.
Ejendomsservice og alsidige opgaver
Som et led i den serviceaftale, Skou Gruppen har med Region Hovedstaden, udfører virksomhedens ansatte løbende udbedring af skader og vedligeholdelse på bl.a. hospitalerne i hovedstadsområdet. Den nye lærling er blevet fast tilknyttet serviceafdelingen og ved allerede nu, at når vandskaden er udbedret, så er der noget udsugning på 10. etage, hun også bliver involveret i.
”Jeg kan godt lide, at man som tømrer får lov at arbejde med træ og andre materialer. Jeg glæder mig til at komme rundt på forskellige opgaver og lære at skabe noget med mine hænder og forskelligt værktøj. Det passer mig godt at bruge hovedet og uddanne mig med hænderne og lære forskellige ting ved at arbejde et sted som Herlev Hospital,” siger Maria Luz Lundbirk.
Hun bor i Virum og fandt frem til sin nye læreplads via en af sin fars bekendte, som er byggeleder hos Skou Gruppen.
Flere kvinder er en mærkesag
”De senere år har vi arbejdet os hen imod en målsætning om mindst 25 procent kvindelige lærlinge, og med Maria er vi godt og vel i mål,” siger viceadministrerende direktør Jesper Nicolaisen, som også leder serviceafdelingen. Han tilføjer:
”Vi ser det som et samfundsansvar at bane vejen for kvinder i byggebranchen. Det bidrager både til mere ligestilling mellem kønnene og til at øge arbejdsudbuddet i byggebranchen – og så er det med til at skabe mere rummelighed og trivsel. Også for vores unge mænd.”
Ifølge foreningen Byggeriets Samfundsansvar har andelen af kvinder i bygge- og anlægsbranchen været stort set uændret fra 9,2 procent i 2010 til 9,5 procent i 2018.
Diversitet og rummelighed
”Ud over at tiltrække flere kvinder til en uddannelse inden for byggeriet ønsker vi også at skabe bedre rammer for at øge kønsdiversiteten på alle niveauer i vores organisation,” fortæller administrerende direktør Martin Skou Heidemann.
Nogle af de tiltag, som skal øge diversiteten og rummeligheden hos Skou Gruppen, er indførelsen af Skou Gruppens takt og tone, en årlig medarbejdertilfredshedsanalyse, styrket intern kommunikation og en konkret plan for, hvordan virksomheden får flere kvinder på alle niveauer i organisationen.