23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nyt materialepas for genbrugte byggematerialer er lanceret

Første version af et digitalt materialepas for genbrugte byggematerialer er netop udgivet. Der er tale om et nyt redskab til branchen, som hjælper med at definere og beskrive egenskaber for genbrugte byggevarer på en ensartet og pålidelig måde. Formålet er, at genbrugte byggevarer i langt højere grad skal kunne udveksles og anvendes og skubbe byggeriet i en mere cirkulær retning.

Der genbruges alt for lidt i byggebranchen. Ifølge Værdibyg skønnes det, at kun 4% af alle materialer genbruges eller genanvendes, mens ressourceforbruget i den danske byggebranche er steget med 50% siden 2013.  

En af de ting, der har stået i vejen, er manglende dokumentation for genbrugte byggevarers egenskaber og stand. Det skal det nye digitale materialepas for genbrugte byggematerialer, som nu er udgivet i en version 1.0, afhjælpe.

"Manglende dokumentation af genbrugte byggematerialer har bremset den cirkulære omstilling i byggeriet. For at kunne genbruge byggematerialer i stor skala, er der brug for pålidelige og ensartede informationer om en byggevare og dens egenskaber," siger Mikkel Nygaard Rønne fra Molio

Hvad er materialepasset?

"Det digitale materialepas er grundlæggende en liste af standardiserede egenskaber samt et dataformat, som branchens aktører kan bruge som digitalt ståsted til at ensarte og udveksle data for genbrugte byggematerialer," fortæller Mikkel Nygaard Rønne.

Han er med i projektgruppen bag materialepasset, som er et samarbejde imellem Molio, Teknologisk Institut, ConTech Lab og Circue med støtte fra Realdania og Grundejernes Investeringsfond. 

Konkret indeholder passet en liste med 75 egenskaber vedrørende en byggevares funktionelle og æstetiske tilstand, herunder blandt andet dimensioner, forventet levetid, certificeringer, brandmodstandsevne, tidligere anvendelse og meget mere. 

Skal man købe eller sælge en brugt byggevare, vil det f.eks. være relevant at vide, om varen er intakt eller deformeret, eller om der er tegn på nedbrydning, skader eller korrosion.   

Det kan også være, at man udveksler en vare, som er kemisk behandlet eller indeholder farlige stoffer. Eller man ønsker at vide, om varen består af enkeltdele, der kan adskilles, eller om den kan leveres tilbage til producenten.

For alle egenskaber er der angivet navne, definitioner, enheder og datatyper, så informationer er entydige og kan udveksles imellem byggeriets aktører.

Download materialepasset her

”Materialepasset leverer et fælles digitalt sprog samt bud på et dataformat, der skal understøtte udvekslingen og brugen af genbrugte byggematerialer,” forklarer Mikkel Nygaard Rønne.

Hvordan skal materialepasset bruges? 

Materialepasset er stadig i sin tidlige fase. Det understreger Anke Oberender, som er seniorkonsulent inden for cirkulær økonomi ved Teknologisk Institut og med i projektgruppen.

Det er derfor nødvendigt, at materialepasset i næste fase bliver implementeret på de digitale platforme, som byggeriets aktører anvender. 

"Materialepasset er udviklet til at skulle implementeres på digitale platforme, der kan håndtere og udveksle data, som på sigt kan gøre det nemmere at anvende genbrugte byggevarer på projekterne," siger Mikkel Nygaard Rønne.
Det kræver, at virksomheder og organisationer, der arbejder med eller ønsker at arbejde med genbrugte byggematerialer, begynder at undersøge, hvordan de kan digitalisere materialepasset, f.eks. ved at integrere det i deres eksisterende software. 

LeksiCON – eksempel på anvendelse i praksis

Anvender man f.eks. Molios LeksiCON (byggeriets digitale dataordbog), kan man allerede nu finde egenskaberne og beskrivelserne fra materialepasset integreret i dataordbogen. Molio LeksiCON udbydes som API og kan derfor implementeres i branchens digitale platforme. Det letter den administrative byrde, at brugeren kan hente alle data ét sted. 

Sådan fungerer LeksiCON – byggeriets digitale dataordbog

Hvorfor skal branchen bruge et digitalt materialepas?

Byggevareforordningen (EU) nr. 305/2011 fastsætter allerede nu harmoniserede betingelser for markedsføring af byggevarer i EU. Man ønsker imidlertid, at forordningen i højere grad skal fremme byggevarers cirkularitet og lempe vilkårene for genbrugte varer, så man kan mindske klimaaftrykket fra byggebranchen og bidrage til, at EU når sit mål om klimaneutralitet i 2050.

Derfor forventes det, at der i en snarlig revision af byggevareforordningen vil blive stillet krav om, at byggevarer skal kunne dokumenteres digitalt med oplysninger om deres miljøpåvirkning, genanvendelsesmulighed og livscyklus. Europa-kommissionen nævner også i et ændringsforslag, at der bør udvikles en "standardiseret, robust og gennemsigtig metode til at kvantificere de potentielle klimafordele ved byggevarer". 

Mens man flere steder på europæisk plan og ude i medlemsstaterne er i gang med at afsøge, udvikle og teste digitale produktpas for nye byggematerialer, er dette nye materialepas således et forsøg fra dansk side på at omsætte EU-lovgivning til national praksis med fokus på genbrugte byggematerialer.

 

Tilmeld dig Molios nyhedsmail og få relevante nyheder fra bygge- og anlægsbranchen direkte i din indbakke. 

Molio
Lyskær 1
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK63035017

Kontaktperson

Send til en kollega

0.064