CLT-elementer og fugt
I Danmark bygger vi i dag året rundt, og de største udfordringer om vinteren er fugt. Her har CLT vist sig at klare sig godt, hvis man tænker sig om og har en fugtstrategi
Den våde vinter har udfordret alle dele af byggeriet. Byggepladserne er bløde og opkørte, og det kræver også sit at holde byggematerialerne fri for destruktiv fugt. Selv om det meste byggeri bruger overdækninger, så skal man stadig tænke sig om.
- Der er klart opmærksomhed på træ i en så våd vinter, som vi oplever lige nu. Massivtræ klarer sig ganske godt og er selvfølgelig ikke så udsat som fx trækassetter, hvor der er isolering i en sandwichkonstruktion som samlet kan blive opfugtet, fortæller projekteringschef Andreas Juul Larsen, CLT Denmark.
Han slår dog fast, at man også ved anvendelse af massivtræ, som CLT- og limtræselementer skal være opmærksom på fugt i alle byggeriets faser. Derfor har CLT Denmark udarbejdet en detaljeret fugtstrategi, som omfatter alle faser af byggeriet.
- Det handler om, at fugtfølsomme konstruktioner selvfølgelig ikke må blive skadet af byggefugt. Alle fugtopsugende organiske materialer, som fx træ må ikke blive lukket inde i konstruktioner, før de er tørre, hvis man vil undgå skimmelsvamp, siger Andreas Juul Larsen, som forklarer, at det er endetræ, samlinger og gennemføringer, som er de kritiske områder. Derfor skal der være opmærksomhed på fugt allerede under transporten, hvor elementerne skal være inddækket.
- Når vi får CLT og limtræ på byggepladsen skal træet være tørt. CLT-elementerne leveres med en fugtprocent på 12 %, og det er vigtigt, at elementerne ikke tilføres megen ekstra fugt under byggeperioden, da dette vil kræve udtørring. Vi har også en ambition i CLT Denmark om levering efter princippet just in time, så elementer kan monteres direkte fra lastbilen, pointerer Andreas Juul Larsen.
CLT Denmark har i den våde vinter været beskæftiget med montage af CLT i meget forskelligartet byggeri: Fra TRÆ – højhuset i Aarhus til mindre boligbebyggelser i alle dele af landet og i Sverige.
- Det er gået godt, og det ved vi skyldes vores meget seriøse arbejde med CLT Denmarks meget detaljerede fugtstrategi. Massivtræ klarer faktisk regn og slud ganske fint. Det våde vejr har dog gjort, at vi har været ekstra omhyggelige med inddækninger på særligt fugtfølsomme steder som endestykker, samlinger m.v. Her har vi lukket med dampspærretape eller tilsvarende folie, siger Andreas Juul Larsen.
For CLT Denmark, der er blandt de første i Danmark med erfaringer i storskale-projekter med CLT og limtræ, er det en selvstændig målsætning, at virksomheden på bedst mulige vis får introduceret dette populære og klimavenlige konstruktionsmateriale godt for en nysgerig byggebranche.
- Vi er derfor meget mere end leverandører. CLT er efterspurgt, men det er også et materiale, som de færreste har erfaringer med. Derfor er CLT Denmark stærkt engageret i såvel projektering som læring på byggepladsen, siger Andreas Juul Larsen.