CLT og fugt i byggeperioden
Intet byggeri i det danske klima kan gennemføres uden at gøre sig overvejelser om vejrlig. CLT Denmark har altid en fugtstrategi – også når det gælder massivtræ som er relativt resistent overfor fugt.
Det vil altid ved et hvert byggeri være relevant at tale fugtstrategi. Vi har et klima, som kan være udfordrende at bygge i, og derfor skal entreprenører naturligvis arbejde med at holde byggerier så tørre som mulig i byggeprocessen. Det gælder uanset hvilket konstruktionsmateriale, man arbejder med.
I CLT Denmark mærker man ofte bekymringer i forhold til træ og fugt, som kan være velbegrundet, men som faktisk ikke er det, når der tales om massivtræ.
- Massivtræ er faktisk ikke mere følsom overfor fugt end andre byggematerialer. Tværtimod. Men det danske vejr kan være surt, så derfor har vi i CLT Denmark valgt altid at arbejde med fugtstrategier. Vi lægger faktisk en ære i at samarbejde med entreprenørerne om en strategi for fugt, fordi det gør os i stand til at tilpasse vores løsning til det enkelte projekt, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark.
CLT Denmark arbejder med følgende elementer i forhold til fugt:
· En folie, der kan monteres på oversiden af vandrette dæk.
· Benyttelse af endetræsvoks
· Strimler af folie, som beskytter endetræ, samlinger, mv.
· Benyttelse af tape over samlinger
Det er fornuftige og overkommelige indgreb, som er med til at beskytte konstruktionen i alt slag vejr gennem byggeprocessen.
- Dermed sikrer vi også det bedste og mest optimale resultat, som gør bygningen holdes så tør som muligt i hele processen, fortæller Per Thomas Dahl og tilføjer:
- Vi benytter oftest overdækning. Det er dog vigtigt at huske, at CLT er et massivt produkt, hvor fugt ikke trænger helt ind i elementet, som i rammekonstruktioner, hvor fugten ofte er indvendigt i elementerne og derfor vanskelige at udtørre.