Test tætheden inden du lukker
I dag testes næsten alle bygninger for tæthed med med en trykprøvning, når det står færdigt. I hvert femte tilfælde er det for sent, og resultatet er dyre destruktive indgreb og et kolossalt materialespild. LeakHunter giver mulighed for selv at teste tætheden præcis på det tidspunkt, du har brug for det.
Når dampspærren eller anden tæthedsplan er færdiggjort, fortsætter arbejdet typisk med indvendige gipsplader og lukning af facaden. Hvor tæt dampspærren så blev, bliver ikke testes før huset i praksis står færdigt.
- Og det er for sent, når man kan gøre det nemt og effektivt midt i byggeprocessen. Med en LeakHunter kan håndværker eller rådgiver selv teste byggeriets tæthed undervejs. Et godt eksempel på rettidig omhu, der batter – også for det samlede regnskab for energi, materialer og CO2, understreger direktør Lars Due, LeakHunter ApS.
LeakHunter har videreudviklet den såkaldte blower-door test til et gør-det-selv værktøj, som håndværkeren, entreprenøren eller måske rådgiveren nemt kan betjene og få sikkerhed for, at tætningsarbejdet er udført korrekt. En LeakHunter kan erhverves for en intropris på 24.750 kr. eller hvis man kun sjældent har brug for det, så kan en LeakHunter også lejes. Læs mere på Leakhunter.dk
Det er firmaet LeakHunter ApS, der står bag produktet, som er klar på det danske marked, og som også nu er godt på vej ind i tysk byggeri. Bag LeakHuner står bygningsingeniør Lars Due, som også er kendt for de såkaldte termografiske fotos, udført af firmaet Isolink ApS, der afdækker utætheder i eksisterende byggeri, der afslører sig med farver fra blå til rød, der viser temperaturen på utætheder og kuldebroer.
- Jeg har med LeakHunter fokus på at aflevere nyt byggeri med så godt et klimaregnskab, som muligt. Gevinsten er enkel: Mindre energiforbrug på grund af tæthed, mindre materialeforbrug, fordi utætheder opdages i tide og et slutprodukt i form af et byggeri med et rigtig godt klimaregnskab. Hvad mere kan man ønske, siger Lars Due og tilføjer:
- Vi ved, at cirka 20 procent af nybyggerier dumper ved den endelige tæthedsprøve, som først udføres, når huset står færdigt. Det er dyrt for alle og kan koste mange hunderede tusinder i dagbøder, genhusning og genopretning. Foruden det kollossale materialespild, der er resultatet af destruktive indgreb så sent i processen. Det problem løses ved hjælp af en LeakHunter.
Myndighederne skærper løbende kravenen til bygningers tæthed, og det betyder, at der stilles større og større krav til håndværkernes arbejde med klimaskærmen. Med LeakHunter har byggebranchen fået et håndterbart værktøj til at teste, når der er brug for det, og som giver den udførende håndværker større tryghed.
Det er bygherrens ansvar at overholde tæthedskrav, og selv om det ansvar overdrages til hovedentreprenøren, så er det ofte den udførende tømrervirksomhed, der ender med at stå med det endelige ansvar for tærhedstesten. Og her giver LeakHunter sikkerhed for, at bygningen er tæt, så tømrervirksomheden med ro i sindet kan tage fat på at færdiggøre bygningens klimaskærm med fx gipsplader.
- Det er rettidig omhu for at sikre et godt og trygt resultat, siger Lars Due og slår fast:
- En LeakHunter gør det let at bygge tæt.