Grønne besparelser og bedre lys hånd i hånd hos grossist
Projekt hos Lemvigh-Müller forener krav om grønne besparelser med godt arbejdsmiljø. Grossistens egne eksperter har været på grundigt arbejde.
Landets største stål- og teknikgrossist har på deres centrallager i Kolding søsat et belysningsprojekt, som betyder lavere CO2-udledning. Men er belysningen så blevet ringere? Tværtimod. Medarbejderne har fået bedre arbejdsbelysning.
Konkurrence giver mere ’grønt lys’
Den grønne omstilling er nemlig for alvor slået igennem inden for belysning, fortæller projektassistent Martin Redlef Nielsen, som har stået for den praktiske udførelse af projektet.
”Netop nu går det rasende hurtigt med at udvikle mindre energikrævende lyskilder inden for belysningsbranchen. Vi har i Lemvigh-Müller stort fokus på både arbejdsmiljø og energibesparelser, og da vi er storforbrugere af el på vores lagre, var det oplagt at se, om vi kunne opnå fordele på begge områder”, siger han.
Interne eksperter
I en enkelt af lagerets i alt otte haller gik man derfor i gang med at teste og beregne forskellige løsninger. Her trak Martin Redlef Nielsen på indsigt og erfaring hos interne lyseksperter, som til daglig hjælper installatører med den seneste viden om belysning.
Medarbejderne på lageret blev informeret om ændringer i belysningen, og de gav feedback i forhold til, om de oplevede bedre arbejdsforhold. Det betød, at en ellers oplagt løsning som LED måtte opgives indenfor.
”Med LED kunne vi simpelt hen ikke opnå samme spredning og refleksion i armaturet, og det ville kræve en større ændring af armaturet. Det ville blive langt dyrere, uden at vi ville få et større grønt aftryk”, fortæller Martin Redlef Nielsen.
LED udendørs
Løsningen blev at udskifte 905 gamle lysstofrør med producentens ’Eco’-produkt og dermed sænke el-forbruget med 135 600 kWh, som har givet projektet største besparelse. Desuden omfattede projektet belysning udendørs, hvor man valgte LED:
- 8 lysmaster: 1000 watt metalhalogener blev udskiftet med 400 watt LED, som gav en 60 % CO2-besparelse eller 20 512 kWh om året
- Lys over porte: 150 watt metalhalogen udskiftet med 27 watt LED, som årligt nedbringer el-forbruget med 10 880 kWh
- Parkeringslys: Fra 90 watt metalhalogen til 27 watt LED fører til 2850 kWh mindre om året
- Lagerlys under dæk: Lysstofrør af typen T8 kan bedre matches af LED i modsætning til de T5-lysstofrør, som var inde i hallen. Derfor skiftede man her til LED og sparer årligt 14 760 kWh
Det skal der til for at få succes
Martin Redlef Nielsen fortæller, at projektet har givet Lemvigh-Müller en endnu bedre indsigt i at udskifte belysning i stor stil. Det vigtigste er for ham at se, at man virkelig går i dybden ved store projekter.
”Der er et hav af produkter, som i teorien kan det samme. Men når man tester dem, giver de forskelligt resultat, og det har jo stor betydning, om armaturet skal bruges på et kontor eller på et lager. Man er nødt til at se lyset i funktion, det går ikke bare at kigge i kataloget”, fortæller Martin Redlef Nielsen.
Projektets positive resultater betyder, at Lemvigh-Müller har udskiftet lyskilderne på resten af Kolding-lageret. Samtidig undersøger Lemvigh-Müller mulighederne på grossistens tre andre centrallagre i bestræbelsen på at nedbringe energiforbruget.
Fakta:
- 37,5 ton mindre CO2 udledes årligt fra centrallageret i Kolding efter projektet
- CO2-besparelsen hentes fra 184 602 færre kWh
- Kolding-lageret har nedbragt forbruget med 12,6 %
- El stod for 23 % af Lemvigh-Müllers samlede CO2-aftryk i 2017