Skrappere stigekrav er godt for arbejdssikkerheden
Skærpede EU-krav til stigers sikkerhed, der træder i kraft ved årsskiftet, får allerede nu håndværkere og andre stigebrugere til at interessere sig mere for sikkerhed.
Det er en god udvikling, for arbejde på stiger er årsag til mange ulykker, konstaterer produktchef hos Lemvigh-Müller
Selv om nye regler, der skal gøre arbejde på stiger mere sikkert, kun gælder for stiger solgt efter årsskiftet til 2018, kan de allerede nu betyde et tiltrængt løft i sikkerheden ved en af de arbejdssituationer, der er årsag til allerflest uheld og ulykker. Det vurderer Louise Petersen, produktchef for værktøj og tekniske artikler hos Danmarks største stål- og teknikgrossist, Lemvigh-Müller.
”Allerede nu bliver vi spurgt, om de stiger, vi sælger i dag, lever op til de krav, der gælder fra årsskiftet, så brugerne er blevet mere opmærksomme på stigesikkerhed. Det er en god udvikling, for arbejde på stiger kræver stor opmærksomhed på sikkerheden, hvis det skal foregå forsvarligt,” siger hun.
Mange uheld med stiger
Det er en revideret version af EU-stigestandarden EN 131, der betyder, at flytbare stiger fra årsskiftet skal opfylde nye krav til blandt andet stabilitet og skridsikkerhed. Det skal dæmme op for et stort antal stigeuheld og -ulykker, hvor selv ellers rutinerede brugere som håndværkere og montører kommer til skade, i nogle tilfælde alvorligt.
Louise Petersen håber, at den øgede opmærksomhed på sikkerhed ved arbejde på stiger kan betyde, at færre kommer til skade. Hun peger på en systematisk gennemgang af virksomhedens stiger som et godt sted at starte.
- En gennemgang af virksomhedens stiger giver klarhed over, hvordan tingene står til, så slidt eller defekt materiel kan blive udskiftet eller repareret. Man kan for eksempel gennemføre et stigeeftersyn som en af de første opgaver efter sommerferien eller lige efter årsskiftet. Med en fast procedure for eftersyn har man en god sikkerhed for, at stigemateriellet er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger hun.
En af de væsentlige ændringer ved EN 131 er, at den skelner mellem stiger til hobbybrug og professionelle stiger, forklarer Kristian Borup, teknisk konsulent hos Zarges Danmark, der markedsfører stiger, stilladser og transportmateriel fra den tyske producent i Danmark, Grønland og Færøerne.
”For eksempel skal alle anlægsstiger, det vil sige skyde-, hejse- og enkeltstiger, der er mere end tre meter lange, have stabilisator på,” siger Kristian Borup.
Sælger kun sikre stiger
Zarges Danmark har siden juni udelukkende markedsført stiger, der lever op til den krævende EN 131 Professionel-stigestandard. Lemvigh-Müllers stigesortiment er også tilpasset, så Zarges-stiger, der købes i dag, lever op til de kommende krav.
Men selv om de skærpede krav altså udelukkende gælder nye stiger, er der ingen grund til at glemme sikkerheden på de stiger, virksomheden allerede har, mener Louise Petersen.
”Hvis man bruger kvalitetsstiger, vil der ofte være mulighed for at købe reservedele, så ellers fuldt brugbare stiger, der blot har mindre mangler, kan komme i topform igen for en meget beskeden investering. Det gælder for eksempel for de udsatte stigesko, som ofte let og billigt kan udskiftes, så skridsikkerheden er intakt. I nogle tilfælde vil en ældre stige også kunne forsynes med en stabilisator, så den i princippet er lige så sikker som en ny,” siger hun.