Odense Idrætspark er et vaskeægte belysningseventyr
Tiden var knap og kravene ekstremt høje, da belysningen i Odense Idrætspark skulle udskiftes. Men godt samarbejde fik alt til at falde i hak, og i dag har idrætsparken Nordeuropas første ishockeyhal med RGB, så der kan skiftes farve
”Belysningen til Odense Idrætspark er et af de projekter, vi har været involveret i, der har fungeret allerbedst set ud fra et udførelseskriterium. Samtidig er det også et af de mest unikke. Det er noget, vi er rigtig stolte af”.
Sådan siger Peter Møller-Bertram, afdelingsleder hos el-installatøren AllTek, der i foråret 2016 vandt entreprisen med installation af ny LED-belysning i Odense Idrætspark. Entreprisen blev budt ud som en del af Odense Kommunes energioptimeringsprojekt ’Energy Lean’, der har til formål at nedbringe CO2-udslippet fra kommunens bygninger – fra børneinstitutioner til skoler, kulturhuse, museer, kontorer og sportsanlæg.
Stram tidsplan uden elastik
Det er ret utroligt, at Odense Idrætspark er endt med at toppe AllTeks liste over bedste projekter, for der var mange udfordringer undervejs, og det kunne så nemt have gået så grueligt galt. Men projektet er et ægte belysningseventyr, og den slags ender som bekendt altid lykkeligt.
En udfordring var, at tidsplanen var uhyre stram - og uden elastik. En anden at der blev stillet meget høje krav til bl.a. belysningsstyrker og belysningens regelmæssighed og jævnhed. Og så var det et temmelig omfattende projekt med udskiftning af belysningen i to ishaller, tre idrætshaller, en cykelarena samt gangarealer, depotrum mv.
Flimmerfjernsyn forbudt
Store sportsbegivenheder fortjener god fjernsynsdækning, og det var et krav fra idrætsparkens side, at den nye belysning skulle være velegnet til tv-transmission. Det kræver høj regelmæssighed i belysningen og et minimum af flicker, så de levende billeder ikke flimrer. Det stillede særlige krav til komponenterne i LED-armaturerne og affødte mange beregninger undervejs – og masser af kommunikation mellem Rambøll, som var rådgiver på projektet, belysningsproducenten Riegens, TV2 og AllTek.
Glem alt om standardarmaturer
I armaturerne til de to ishaller skulle der integreres RGB-styring. Fra idrætsparkens side ønskede man nemlig at skabe lysscenarier i farver – som en ekstra stemningsgiver til ishockeykampe og skøjtestævner. Herudover skulle armaturerne i ishallerne være af en støbning, så de kunne klare flyvske pucke.
Den slags henter man ikke lige ned fra hylderne hos nærmeste grossist. Faktisk fandtes armaturerne slet ikke som LED, så de skulle først udvikles og produceres af Riegens. I alt var der tre måneder til hele forløbet med at få projekteret, produceret og installeret belysningen i ishallerne, og det lagde et vist pres på de involverede, ikke mindst AllTek.
Blinkende Bulldogs
”Isen blev pillet af i seks uger, og det var den tid, vi havde til at tage den gamle belysning ned og sætte den nye op. Hvis tidsplanen skred, og vi ikke kunne aflevere til sæsonstart, ville projektet blive rykket et år. Man kan jo ikke udskifte belysningen, mens der bliver spillet kampe på isen, og man kan heller ikke lukke hallerne for brugerne, for det koster rigtig mange penge i tabt indtjening”, siger Peter Møller-Bertram.
Men det lykkedes altså at blive færdig, inden sæsonen gik i gang. Og i dag kan idrætsparken bryste sig af at have Nordeuropas første ishockeyhal med RGB-belysning. Det farvede lys er en fast del af ishockeyklubben Odense Bulldogs kampe – fx blinker klubbens signaturfarver, rødt og grønt, når der bliver scoret mål.
Tillid mellem tre parter
Spørger man Peter Møller-Bertram, så ligger en stor del af nøglen til belysningsprojektets succes i det gode samarbejde mellem AllTek som installatør, Lemvigh-Müller som leverandør og Riegens som producent. Han fortæller, at de kender hinanden godt fra tidligere projekter, og at der er stor gensidig tillid alle tre parter imellem. Samtidig var der fra alles side fuld forståelse for, at tidsplanen ikke måtte skride, og at hurtighed var afgørende, siger han:
”Lemvigh-Müller stillede tre containere til rådighed på projektpladsen, så vi havde nem og hurtig adgang til armaturer og el-materiel, og hvis jeg havde brug for en pris, fik jeg den af Claus Hansen fra Lemvigh-Müller med et knips med fingrene. Og da der var nogle ophængsbeslag, som ikke fungerede, da vi skulle montere dem i ishallen, kom Riegens forbi med det samme og hjalp med en løsning”.
Hurtighed frem for alt
Normalt går dialogen mellem AllTek og Riegens gennem Lemvigh-Müller, men på dette projekt var der en del direkte kontakt mellem installatøren og producenten:
”Hvis Claus vurderede, at vi kunne løse tingene hurtigere direkte med Riegens, så gjorde vi det. At det kunne lade sig gøre, er udtryk for at der netop er stor gensidig tillid i samarbejdet. Det er helt uvurderligt, ikke mindst i projekter som dette, der kræver en ekstraordinær indsats i forhold til at nå deadlines”.
Projektfakta: Odense Idrætspark
I forbindelse med energioptimeringsprojektet Energy Lean i Odense Kommune, er belysningen i idrætsparkens haller blevet skiftet ud med ny energieffektiv belysning.
Bygherre: Odense Kommune
Rådgiver og lysdesigner: Rambøll
El-installatør: AllTek
Belysningsproducent: Riegens
Belysningsleverandør: Lemvigh-Müller
Lysstyring: Vanpee
Belysningsløsningen: Grundbelysningen i hele projektet er Riegens Corex Sport, som er udviklet i to basisversioner. Til Ishal 1 er der udviklet en IP65-version med RGB – fuldt DALI-dæmpbare og flicker free.
Til de øvrige haller anvendes Corex Sport uden RGB. Begge versioner har 210W, 25.000 lumen, 4.000 kelvin og vandalklasse IK09.
Til cykelbanen anvendes en speciel asymmetrisk version for at opnå optimal belysning af banen.
Til gangarealer, depotrum mv. er anvendt Plash44 LED, 18W og 25W, 4.000 kelvin.
Træningslyset i ishal 1 lå tidligere på 300 lux, i dag ligger det på 350-500 lux. I forbindelse med tv-transmission kan belysningsstyrken komme op på ca. 1.300 lux på gulvet og 1.000 lux vertikalt. Generelt for alle haller er der opnået flere lux med et lavere wattforbrug.