23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Få styr på dine mængder

Korrekte mængdeopgørelser er afgørende for et succesfuldt byggeri. Hos Exigo har vi udarbejdet et overblik over de 5 typiske fejl i mængdeopgørelser. Få tilsendt dit gratis whitepaper!

Manglende og fejlopgjorte mængder i byggeprojekter medfører fejl i budgetter, tilbudslister og materialeleverancer. Fejl, der kan få fatale konsekvenser for projektets økonomi og tidsplan. Kun med udgangspunkt i de rigtige mængder er det muligt at udarbejde en skarp pris og slippe for bekymring om eventuel mængderisiko i udførelsen.

I den forbindelse er 3D-modellerne afgørende. 3D-modeller anvendes nemlig ikke længere kun i forbindelse med visuelle fremstillinger og præsentationer. De indeholder store og dyrebare mængder af data, som ligger til grund for mængdeopgørelser, kalkulationer og tidsplaner. Udfordringer vedrørende mængder har derfor ofte udspring i 3D-modellernes DNA.

På baggrund af gennemgribende risikoanalyser af mængder på over 50 byggesager har vi identificeret de 5 hyppigste fejl i forbindelse med mængdeopgørelser. Dem vil vi gerne dele med dig, så du kan få styr på dine mængder.

1)   Manglende eller forkert navngivning
I designfasen afprøves forskellige løsningsmuligheder og de forskellige 2D-objekter får nemt et forkert      navn. En ”ydervæg” ender fx sammen med de indvendige ”skillevægge”. Når fejlene ikke opdages, vil de mængder, der er opgivet i udbudsmaterialet, være forkerte.

 2)   Dobbeltmodellering
I projekteringen kan der også opstå “dobbeltmodellering”. Det sker fx, hvis der tegnes et nyt dæk, og det gamle ikke bliver slettet. Eller når der ikke er skarpe grænser mellem fagene i projekteringen, fx mellem arkitekt og ingeniør for formur og bagmur. Konsekvensen kan være, at objekterne figurerer to gange i mængdeopgørelsen.

3)   Forskelle mellem opmålingsregler og det opmålte
I tilbudslisten angives en række opmålingsregler. Uoverensstemmelser mellem brutto/netto mål er typiske fejl. Der står fx i opmålingsreglerne, at en betonvæg skal angives i bruttomål (inkl. huller til døre og vinduer), men i tilbudslisten angives betonvæggen som nettomål. En anden ting, der ofte giver problemer, er opmåling af rørføring. Der findes forskellige måder at opgive mål for rørføring. Fx vil rådgiver ofte opgive rør i antal m. uden at angive antallet af bøjninger. Konsekvensen er en misvisende mængdeopgørelse.

4)   Manglende 2D/3D synkronisering
Mange projekter tegnes i dag både i 2D og 3D. Detaljer tegnes ofte kun i 2D. Hvis fx en projektændring vedtages, og denne rettes på 2D-tegningen - men ikke i 3D-modellen  - opstår fejl i mængdeopgørelser samt fejl i leverancebestillinger på byggepladsen.

5)   Manglende bygningsdele
Fokuser på at strukturere og klassificere 3D-modellen fornuftigt. Ellers er det umuligt at holde styr på, om de enkelte objekter kommer det rigtige sted hen i tilbudslisten. I en større dansk byggesag fandt Exigo 800 m konsoller, der var tegnet i 3D-modellen, men ikke eksporteret til tilbudslisten. I en anden byggesag fandt man 100 ekstra vinduer. Det er derfor nødvendigt at kvalitetssikre 3D-modeller og tilbudslister, før de anvendes i udbud.

Ønsker du uddybende information om, hvordan du identificerer fejlene i dit byggeprojekt samt vejledning til, hvordan du undgår dem, kan du sende en mail til Kristina Ekkersgaard, ke@exigo.dk, så sender får du tilsendt vores whitepaper "5 typiske fejl i mængdeopgørelser". 
 

Vil du vide mere?
Der er rigtig meget, du selv kan gøre. Er du bygherre eller entreprenør, og har du ikke et 3D-værktøj, findes der en række gratis 3D-viewere, som du kan downloade og bruge. Fx Tekla BIM SIGHT. Exigo tilbyder desuden følgende:

  1. Gratis webinar
    Tilmeld dig vores gratis webinar ”Sådan holder du styr på mængdeopgørelser og tilbudslister med Vico Office” tirsdag d. 21/2 kl. 10-11. Her får du masser af ”hands-on” tips fra en af vores specialister. Send en mail til Kristina Ekkersgaard, ke@exigo.dk. Så får du mere info og en kalenderinvitation.

  2. Gratis prøvelicens til Vico Office
    Hos Exigo anvender vi projekt- og risikostyringsværktøjet, Vico Office, til risikoanalyse af mængder. Du kan få en 30 dages gratis prøvelicens til Vico Office. Sammen med denne kan du købe 4 timers individuel sparring med en af vores specialister. Så kan vi sammen gennemgå det projekt, du sidder med.

    Du kan læse meget mere om Vico Office samt de kurser, vi udbyder, på vores helt nye hjemmeside, www.vicooffice.dk.

  3. Vi kan gøre det for dig
    Mange virksomheder vælger at sende 3D-risikoanalyser ud af huset. Hos Exigo har vi 10 års erfaring med granskning af 3D-modeller og mængdeverificeringer. Vi sørger for, at dine 3D-modeller er af højeste kvalitet, så du undgår ubehagelige overraskelser i udførelsen. Send en mail til Kristina Ekkersgaard, ke@exigo.dk, så kontakter hun dig. Du er også velkommen til at ringe på 53 55 59 05.

    Læs meget mere om vores udbud af services på www.exigo.dk.


Jeg håber du finder vores vejledning relevant.  

Kristian Birch Pedersen
Adm. direktør
Civilingeniør, Master i IT, ph.d.
+45 53 55 59 19
kbp@exigo.dk

----------------------------------------

Exigo
Helsingforsgade 27
8200 Århus N
www.exigo.dk


PS. HHM afholder foredrag om LEAN og Lokationsbaseret tidsplanlægning i Carlsberg Byen.

Vi glæder os. Det bliver super spændende.
Læs mere om LEAN Construction - Medlemsmøde,

Exigo A/S
Katrinebjergvej 93B
8200 Aarhus N
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK33369778

Kontaktperson

KBP
Kristian Birch Pedersen
Direktør
+45 53555919 kbp@exigo.dk

Send til en kollega

0.063