Fjernvarme under fjorden
I forbindelse med sammenkoblingen af fjernvarmenettet i Stockholm har FORCE Technology udført test og inspektion af de kilometerlange fjernvarmerør – til lands og til vands.
Det har været sin sag at gennemføre den krævende sammenkobling af det sydlige og centrale fjernvarmenet i Stockholms indre by. Fortum Värme, som forsyner 75 % af Stockholm med fjernvarme, har med projektet ønsket at modernisere energiforsyningen og effektivisere produktionen og distributionen.
Under Riddarfjärden
Det betød, at flere kilometer fjernvarmerør skulle føres under Riddarfjärden – en af de store fjorde i Stockholm. FORCE Technology har deltaget i projektet lige fra de tidlige faser til inspektion af rørledningerne 20 meter under Riddarfjärdens vandoverflade.
Ultralyd og røntgen
”Vi har foretaget konstruktionskontrol, herunder kontrol af beregninger, dimensioner og sikkerhed. Og så har vi udført en række ultralyds- og røntgeninspektioner af rør og isolering med henblik på tæthedskontrol og korrosionsbeskyttelse. En udfordrende opgave, som vi skulle udføre både til lands og til vands”, forklarer Joakim Lindahl, der er divisionschef hos FORCE Technology i Stockholm.
Fjernvarmerørene blev leveret i længder a 16 meter og derefter svejst sammen til længder på hhv. 200, 300 og 500 meter. Rørene er etapevis bugseret på plads og svejst sammen inden nedsænkningen i fjorden.
På fjorden
”Inspektionsarbejdet på fjorden har været det mest udfordrende”, fortæller Joakim Lindahl. Han siger: ”Vi har stået med vores udstyr i tørlagte dokke 20 meter under fjordens overflade. Her har vi udført omkring 150 test med forskellige inspektionsmetoder”.
Fortum Värme igangsatte i efteråret 2006 arbejdet med at sammenkoble Stockholms indre bys fjernvarmenet, og det blev afsluttet i foråret 2008. Med sammenkoblingen kan Fortum Värme bedre udnytte fjernvarmeværkernes kapacitet. F.eks. kan nogle fjernvarmeværker gå i dvale om sommeren, mens andre sætter produktionen op. Og om vinteren kan man veksle mellem forskellige brændselstyper og derved tage bedre hensyn til økonomi og miljø.
God sparring
Niklas Eriksson fra Fortum Värme siger om samarbejdet: ”Vi valgte at knytte FORCE Technology til projektet, fordi vi har tillid til virksomheden, og fordi vi ved, at FORCE Technology har viden og kapacitet til at arbejde med et projekt af denne karakter”.
Han fortsætter:”Vi er meget tilfredse med den måde FORCE Technology har ageret på. De har været fleksible og imødekommende i deres samarbejdsform. Åben i deres kommunikation og selvfølgelig professionelt kritiske. Vi er meget tilfredse med samarbejdet og det tekniske resultat af projektet”.