23948sdkhjf

Industriens Hus ramt af strejke

Uenighed om fagforeningsmedlemskab blandt elektrikerne bredte sig til hele byggepladsen
Arbejdet med at opføre og totalrenovere arbejdsgiver- og brancheorganisationen DI’s hovedsæde i hjertet af København blev tirsdag ramt af en omfattende overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Det var en strid blandt de 30-35 elektrikere fra Kemp & Lauritzen, der bredte sig til en række andre faggrupper og betød, at store dele af byggepladsen i løbet af dagen blev affolket.

Stridens kerne er to elektrikere, der har meldt sig ud af Dansk El-Forbund. Det har fået kollegerne til at kræve, at de to enten genindmelder sig eller at Kemp & Lauritzens ledelse fjerner de pågældende fra byggepladsen.

- Vi har brugt tre uger til at finde en løsning og havde håbet, at ledelsen kunne indse, at situationen er uholdbar, siger Johnny Hansen, formand for et af Kemp & Lauritzens tre elektriker-sjak på byggeopgaven.

- Folkene vil ikke acceptere at skulle arbejde sammen med nogen, som vælger at stå uden for det fællesskab, som forhandler deres overenskomst og bruger kræfter og penge på deres vilkår. Det gør det endnu mere uholdbart, at der er tale om en formand, som skulle være et eksempel til efterfølgelse for de unge, siger Johnny Hansen.

Folk siden hjemsendt

Elektrikernes arbejdsnedlæggelse blev i løbet af tirsdagen fulgt af sympatikonflikter fra andre faggrupper som vvs’ere, tømrere, murere, malere og stilladsarbejdere, der nedlagde arbejdet og gik til faglige møder. De blev siden hjemsendt af byggeopgavens totalentreprenør E. Pihl & Søn.

- I installationsfagene har vi tradition for en stærk organisering, og det vil vi ikke se smuldre, og derfor har der været behov for en markering, lyder det fra Max Nissov, sikkerhedsrepræsentant for vvs’erne i LH Rørbyg, hvis folk på pladsen også nedlagde arbejdet.

Ingen kontakt

Kemp & Lauritzens direktør Knud S. Degenkowl siger til Licitationen, at han ikke kender noget til nogen kontakt fra medarbejderne til ledelsen for at få løst konflikten.

- Men ledelsen kan ikke løse problemet. Vi kan ikke tvinge nogen til at være medlem af en bestemt organisation. Vi har organisationsfrihed i det her land, og vi kan heller ikke flytte medarbejdere til andre pladser på grund af deres medlemskab eller manglende medlemskab af en faglig organisation. Hvis vi valgte en af de løsninger, ville vi få en sag på halsen med det samme, men generelt vil vi slet ikke blande os. Overenskomsten gælder for alle, uanset hvilken organisation, de er medlem af, så vi har ingen sag at løse. Det må medarbejderne klare selv, siger han.

Arbejdet genoptages

Elektrikerne har på et møde tirsdag eftermiddag besluttet at genoptage arbejdet fra onsdag morgen. Også de øvrige faggrupper ventes at møde ind til normal arbejdstids begyndelse.

Selv om de ikke har fået opfyldt deres krav, er der alligevel tilfredshed blandt elektrikerne.

- Vi har fået lavet en meget stærk markering, vi har fået understreget vores sammenhold, og vi har fået stærk støtte fra de andre faggrupper. Derfor har det ikke været forgæves. Vi får sendt et signal om, at man bør være med i det fællesskab, som forhandler og vedligeholder vores overenskomst, siger Johnny Hansen.

Der er i øvrigt aftalt et møde mellem repræsentanter for de aktionerende og de to kolleger, der ikke er medlem af Dansk El-Forbund. Man håber her at kunne bilægge striden.

Arbejdsnedlæggelsen på Industriens Hus spredte sig i øvrigt i løbet af tirsdagen til andre af Kemp & Lauritzens byggepladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094