23948sdkhjf

Boligforlig skaber ekstra aktivitet

Regeringen fandt fredag flertal for en bred fire-årig aftale om renoveringsniveauet for den almene boligsektor. Fra både BAT-Kartellet og Dansk Byggeri lyder stor ros til ministeren og boligordførerne
Renovering af 51.000 boliger og beskæftigelse til 18.000 personer frem mod 2020 er resultatet efter det fredag eftermiddag lykkedes regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og De Konservative at indgå en ny aftale om Landsbyggefondens midler.

Med aftalen sikrer parterne et markant højere niveau for renoveringer i 2015 og 2016, end regeringen først havde lagt op til. Begge år vil der blive afsat 4,2 mia. kroner. Herudover afsættes 2,6 mia. kroner i 2017, 2,5 mia. kroner i 2018 og 2,3 mia. kroner årligt i 2019 og 2020.

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S), glæder sig over den fire-årige aftale.

- Det er en god dag for den almene sektor, som nu med en bred politisk aftale har sikkerhed for, at der forsat vil være et meget højt renoveringsniveau. Det er også en god dag for de tusinder håndværkere og byggearbejdere, der kan se frem til fast arbejde på de mange store renoveringer. Men frem for alt er det en god dag for beboerne i de mere end 50.000 boliger, som vi nu får renoveret, siger han.

Med aftalen er der nu 18 mia. kroner til renovering af landets halve million almene boliger. Det rækker, ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, til at godt 51.000 boliger kan renoveres og giver beskæftigelse til 18.000 personer fordelt over årene frem til 2020.

Sekretariatsleder i BAT-Kartellet, Gunde Odgaard, er godt tilfreds med resultatet af aftalen.

- Udgangspunktet for forhandlingerne, så noget mere skrabet ud. Og derfor glæder vi os over, at de har fået vendt dagsordenen og holder en fortsat høj kadence i renoveringen af den almene boligsektor. Det er der brug for - både i forhold til beskæftigelsen og fordi den almene boligmasse trænger til et løft. Der skal derfor lyde ros fra os til regeringen og forligspartierne, siger han og understreger, at aftalen vil holde beskæftigelsen i branchen på et stabilt højt niveau.

Ekstra aktivitet

Forhandlingerne begyndte tilbage i oktober. Et af stridspunkterne i de politiske forhandlinger har været Landsbyggefondens renoveringsramme. Her har forligspartierne krævet, at Landsbyggefonden skulle have en væsentlig højere ramme end de 2,785 mia. kroner, som var regeringens første udspil.

Derfor glæder Dansk Byggeri sig over boligforliget, som chefanalytiker Finn Bo Frandsen kalder “hårdt tiltrængt".

- Sådan som det så ud inden aftalen, var der ikke meget at glæde sig over. Nu er man nået frem til et renoveringsniveau, der er 1,4 mia. kroner mere, end man oprindeligt lagde op til for 2015. Det så ud til, at byggebeskæftigelsen ville falde med 5.000 personer, men det her vil skabe noget ekstra aktivitet, siger han.

I aftalen er der afsat 465 mio. kroner om året til en boligsocial indsats, der skal skabe tryghed i udsatte boligområder.

Der afsættes samtidig 600 mio. kroner samlet i perioden 2015-2018 til nedrivning. Hertil kommer, at op til 200 mio. kroner heraf kan anvendes til nedrivning af hele almene boligafdelinger.

Aftalen medfører også et betydeligt energimæssigt løft af de almene boliger. Af den samlede ramme frem til 2020 kan anvendes op til 350 mio. kroner til gennemførelse af vidtgående energieffektiviseringsprojekter, som skal reducere CO2-forbruget i sektoren med 140.000 ton.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105