23948sdkhjf

Roskilde-bydel udnytter ekstremregnen

Et kombineret afvandingssystem og skaterpark er under anlæggelse i Roskilde. Det bliver verdens største af sin slags og skal give rekreative oplevelser, når regnen ikke sætter ind
Aldrig har Danmark oplevet så store skybrud, som hærgede i 2011. Oversvømmede kældre og veje skabte kaos flere steder, og lignende episoder kommer til at stille store krav til landets kommuner i i fremtiden i deres bestræbelser på at opsamle regnvand.

Således også i Roskilde, som i øjeblikket huser et af Danmarks største byudviklingsprojekter.

Musicon-bydelen skal inden for en årrække udvikle sig til en musisk og kreativ bydel på i alt 250.000 kvm. med boliger, rockmuseum, kreative erhverv og rekreative områder.

Et af disse områder bliver Rabalder Parken, der med sine 40.000 kvm skal være et samlingssted for Musicon-bydelen.

Men parken bliver også det første sted i Danmark - og måske hele verden - hvor man udnytter et teknisk anlæg til opsamling af regnvand med en skater- og aktivitetspark.

Arbejdet med at anlægge parken blev indledt i april, og hvis ellers tidsplanen holder, og vinteren ikke bliver for hård, skal området være klar til at modtage skatere, rulleskøjteløbere og andre Roskilde-borgere den 6. juli.

Tre bassiner

Arbejdet har da også været forskånet for de værste udsættelser, og på denne råkolde og våde decemberdag, hvor Licitationen - Byggeriets Dagblad besøger den kommende park, trodser de amerikanske skater-eksperter, som hovedentreprenøren Hoffmann har hyret ind til at forestå arbejdet med at etablere den særlige skaterbowl, både vejr og vind og har godt gang i arbejdet.

Anlægget kommer til at bestå af tre særlige bassiner til opsamling af regnvand. Regnvandet ledes via et 440 meter langt, åbent kanalforløb mod et stort bassin, som når det er fyldt, leder regnvandet videre til det største af de tre bassiner.

Det tredje bassin bliver efter planen kun oversvømmet hvert 10. år, og hvorfor så ikke udnytte, at det står tørlagt, til noget aktivt og kreativt?

Bruger kanalerne

Den idé kom fra blandt andet de skatere, der allerede har deres gang i Musicon-bydelen, og fik Roskilde Kommune til at tage kontakt til arkitekt Søren Nordal Enevolsen fra arkitektfirmaet Nordarch.

Han har specialiseret sig i design af skaterparker og har blandt andet tegnet den meget omtalte skaterpark i Fælledparken i København.

Det sidste og mindste af de tre bassiner bliver nemlig indrettet som en særlig skaterbowl på 1.000 kvm udført i beton, der kan bruges, når den ikke er fyldt med regnvand.

Idéen med at udnytte disse udtørrede vandløb eller kanaler stammer oprindelig fra USA, hvor de kaldes “Snake Runs". Her kan man i de bugtede forløb på hjul - skateboard, rulleskøjter eller cykler - bevæge sig ud af kanalerne, når de ikke er fyldt med vand, og skatere har i mange år benyttet de udtørrede cementkanaler og flodlejer til at køre på.

- Roskilde er det første sted i verden, hvor man kombinerer et forsyningsanlæg og et skateranlæg, men man har gjort det i en lidt mindre målestok i El Paso i USA. Det her lange stræk er exceptionelt i forhold til, at man har med en skaterpark at gøre, siger Søren Nordal Enevoldsen, som selv er aktiv skater gennem 23 år.

Kanalforløb for alle

Eftersom de tunge og pludselige regnskyl kun opstår få gange om året, skal regnvandsanlægget være et rekreativt område, hvor de ni meter brede kanaler kan bruges til aktiviteter, når det ikke regner, ligesom det ene bassin, der konstant er fyldt med vand, kan være udgangspunktet til forskellige aktiviteter med vand.

Det sammenhængende kanalforløb, der fortrinsvis belægges med asfalt, indeholder elementer som høje kanter og bump, der gør det attraktivt og udfordrende for skatere, rulleskøjteløbere og cyklister at benytte kanalerne, der også fungerer som stier for gående i landskabet.

- Normalt indbygger man grafiske elementer for at give en skaterpark en identitet, og det er det, vi gør her i Roskilde. Grundtanken i skaterparken er, at du udfordrer et nyt landskab, og skaterparken får sin egen identitet. Ambitionen er at skabe noget lækker arkitektur og en anderledes skaterpark. Samtidig vil vi lave et skateranlæg og et teknisk anlæg, der også kan bruges rekreativt, pointerer Søren Nordal Enevoldsen.

For dyrt at grave ned

Roskilde Forsyning, som står for anlæggelsen af afvandingskanalerne, var tvunget til at anlægge afvandingen over jorden i åbne render og kanaler, da Musicon-grunden er forurenet efter år med betonproduktion.

- Vi laver en overfladeafvanding, da det vil blive alt for dyrt at grave ledninger ned, fordi området herude er meget forurenet. Men overfladeafvandningen gør det også mere fleksibelt i forhold til hele problematikken med ekstremregn. Samtidig gør kanalernes bredde på ni meter, at der hele tiden er steder i kanalerne, som er tørre og dermed egnet til skatere. Dermed opnår vi tre ting med hele det tekniske anlæg. Det skal være rekreativt, hindre forurening og samtidig være fleksibelt i forhold til ekstremregn, siger landskabsarkitekt og projektleder Lene Madsen fra Roskilde Kommunes afdeling for veje og grønne områder.

Hun er bindeleddet mellem rådgiver, arkitekt og kommende brugere af det nye anlæg, som entreprenørselskabet Hoffmann udfører - både anlæggelsen af selve forsyningsdelen og skaterparken.

Og det har sine fordele, understreger Lene Madsen.

- Anlæggelsen af forsyningsdelen startede op i april, og for at holde tidsplanen i forhold til skaterparken skal vi hele tiden være i halen på dem. Man kan jo så sige, at vores held er, at det var Hoffmann, som vandt begge entrepriser på både forsyningen og på skaterparken, siger Lene Madsen.

For at opnå en bedre udnyttelse af ressourcerne i området bliver blandt andet overskudsjorden fra regnvandsbassiner og kanaler brugt til dannelse af bakker i landskabet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105