Fodboldbaner, abetræer og parkourområder pryder de grønne arealer
Landskabsarkitektfirmaet Kragh & Berglund er den primære drivkraft bag planlægningen af de grønne arealer omkring sportsbyen. Det har været landskabsarkitekternes opgave at udtænke og skitsere udformningen og afbenyttelsen af området, der er på størrelse med Fælledparken i København.
De grønne arealer vil blive udført med adskillelige sportsbaner, området er dog ikke kun tiltænkt sport. Arkitekterne laver søer, planter træer og laver stisystemer, så området samtidig bliver en park i bedste forstand, hvor besøgende vil færdes i deres fritid med en bog eller picnickurv under armen.
- Det eksisterende landskab er et bølget marklandskab, hvor blandt andet 10 fodboldbaner skal placeres. Banerne skal selvfølgelig ligge fladt, så der er en udfordring i at få lagt dem på den bedst mulige måde, samtidig med at vi også ønsker at bibeholde og tilføje til områdets naturlige skønhed.
Det er rigtig store jordmængder, der skal flyttes i den proces, og jordflytningen bruger vi så til at skabe både bakker og søer til regnvand. Det handler om at finde en balance mellem brugernes ønsker, områdets æstetik og den historie vi vil fortælle, forklarer Karen Tovgaard, landskabsarkitekt og projektleder hos Kragh & Berglund.
De grønne arealer indhylles i et stisystem. En hovedsti slynger sig gennem landskabet og forbinder alle sportsbaner fra den nordlige til sydlige ende. Ud fra denne åre springer mindre stier og hybridzoner, der kan bruges til picnicture, rundbold eller andre arrangementer.
- Vi introducerer stor biodiversitet i området. Ét sted vil man gå igennem et område med egetræer og blandet løvskov og opleve de karakteristiske lysegrønne farver. Et andet sted mødes man af de særprægede abetræer i mørke nuancer. Samtidig vil træerne give læ til banerne, fortæller Karen Tovgaard.
Tættest ved sportsbyen laver landskabsarkitekterne et urbant område, ankomstpladsen, der skal kunne rumme de små hverdagsarrangementer såvel som store events. Ankomstpladsen fortæller historien om det nye landskab, med de grønne bede der håndterer regnvandet på pladsen, store sten, træer og små bakker i belægningen der kan leges, løbes, eller ventes på. Sammen med Kullegaard har planlægning efter fremtidig udvidelse været et essentielt element i projektet.
Vi tænker meget over, hvordan området udvikler sig over tid, og hvordan hybridzonerne kan udvikle sig med legepladser eller parkourområder. Projekter som disse er jo også interessante, fordi det først er om 20 år, når træerne har vokset sig store, at man egentlig ser resultatet af sit arbejde, fortæller Karen Tovgaard.
Faktaboks – Kragh & Berglund
|