Hotel Randers var totalskadet indvendigt.
VOGNSEN Rådgivende Ingeniører A/S blev engageret i Hotel Randers, allerede mens brandslukningsarbejdet stod på. Den første opgave var at stabilisere bygningen, så den ikke kollapsede på grund af de store brandskader, som havde svækket bygningens stabilitet.
- Da alle de brandskadede, vandskadede og sodskadede dele af bygningen var fjernet – i alt ca. 500 tons - stod hotellets værelsesfløje, i store træk, kun tilbage med sin ydre skal. Ydervæggene og etageadskillelserne stod stadig, men de fleste af de stabiliserende vægge i bygningen var væk, så der skulle omgående installeres midlertidige stålkonstruktioner inde i bygningen, der kunne holde sammen på det hele, indtil det blivende stabiliserende system kunne genetableres. Dette var en ganske omfattende operation, som skulle udføres meget hurtigt, fortæller Lars Vognsen, partner hos VOGNSEN Rådgivende Ingeniører.
Ilden fra branden ødelagde hotellets tagkonstruktion og 3. sal, mens der på de underliggende 2. og 1. sal skete betydelige sod- og vandskader fra de enorme mængder vand, der blev brugt til at slukke branden. For at beskytte bygningen, blev der etableret en totalinddækning, således bygningen kunne tørres ud, inden genopbygningen.
Straks efter branden påbegyndtes planlægning og projekteringen af de knap 80 nye hotelværelser, mødelokaler, fitnessafdeling med sauna og lignende. Dette arbejde blev udført i tæt samarbejde med projektets arkitekt og ikke mindst bygherren, som deltog meget aktivt i denne proces.
Efter licitationen på byggearbejderne blev der indgået hovedentreprisekontrakt med Raunstrup A/S, og genopbygningen kunne påbegyndes medio marts 2016.
Tidspresset medførte store udfordringer i byggeforløbet, for det var vigtigt at få hotellet i drift igen så hurtigt som muligt. Sammen med hotellet og resten af projektgruppen valgte VOGNSEN Rådgivende Ingeniører derfor at gennemføre byggeriet i etaper; og allerede efter fem måneders byggetid, blev de første 38 værelser taget i brug. Herefter er de resterende 40 værelser, samt møderum med flere, afleveret i tre etaper, således hotellet successivt har kunnet tage flere og flere værelser i brug igen.
Denne strategi har betydet, at hotellet har været beboet under de sidste etaper af byggefasen. Hvis ikke gæsterne skulle føle, at de boede midt i en byggeplads, var det nødvendigt med en meget præcis planlægning og koordinering af byggearbejder og logistik, så støj, byggematerialer og støv ikke generede hotellets gæster.
VOGNSEN Rådgivende Ingeniører har, udover projektering af alle ingeniørdiscipliner, forestået fagtilsyn samt varetaget byggeledelsen for det samlede projekt.
Hele hotellet står nu færdigt. Alle værelser samt stueetagen med tre store sale, cafe, reception og lounge er blevet restaureret.
- Vi har haft et fantastisk godt samarbejde på en meget kompleks opgave. Bygherre, entreprenør, rådgivere og byggeleder har holdt ugentlige planlægningsmøder, og det engagement og den fleksibilitet, der er udvist her, har været helt afgørende for at projektet har kunnet lade sig gøre så gnidningsfrit, som det har, afslutter Lars Vognsen.
Faktaboks – VOGNSEN Rådgivende Ingeniører A/S - Virksomheden er grundlagt i 1955 - Rådgiver indenfor byggeri, energi, teknik, brand og anlæg. - www.vognsen-as.dk |