Logistik til højderne
Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S blev hyret som totalentreprenører på konference- og spahotellet Alsik. Selv for den erfarne virksomhed er Hotel Alsik et stort projekt. 18 etager, flere restauranter, spa- og wellnessanlæg gør det til et kæmpe byggeri. Med egne folk har A. Enggaard blandt andet stået for funderingen af grunden, og er nu i gang med konstruktionen af råhuset til hotellet, hvor enorme betonelementer støbes og monteres. Med virksomhedens omfattende know-how har projektet dog ikke voldt store problemer.
Det der giver A. Enggaard de største udfordringer, er de planlægningsmæssige forhold og logistikken.
– Logistikmæssigt er det et udfordrende projekt, fordi vi bygger så højt. Man kunne sikkert bygge det samme antal kvadratmeter på den halve tid, hvis bare alle kvadratmeter lå i én etage. Efterhånden som man kommer længere op, bliver processen også mere langsommelig, forklarer Christian Bak, projektleder hos A. Enggaard.
På nabogrundene bygger Sønderborg Kommune, som led i en større masterplan, også kulturhus, kollegium, parkeringshus og der omlægges veje. Derfor er der heller ikke meget plads rundt om hotelbyggeriet til at opmagasinere materialer. Det har sat store krav til transporten af elementer, der skal komme i den rigtige rækkefølge og til den rigtige tid.
I sin færdige tilstand i 2018 vil bygningen stå som et nyt vartegn på havnefronten i Sønderborg.
– Det er et specielt hus, med spændende arkitektur. Der er mange skæve vinkler, og skrå flader. Det har udfordret byggelederne at få placeret søjler de rigtige steder, forklarer Christian Bak og fortsætter - Tårnet, med de 18 etager, konstrueres fra en betonkerne, hvor trapper og elevatorer skal indsættes. Kernen er som en betonbygning på 20 gange 20 meter inde i hotellet, og strækker sig til tiende etage. Rundt om den kerne etableres elementer, hvor værelser og gange skal være.
Resten af etagerne sammensættes af separate betonelementer ovenpå.
– Der har faktisk været meget få uforudsete udfordringer indtil nu. I starten af projektet måtte et område afspærres, fordi det skulle undersøges for arkæologiske fund. Man troede, at der var fundet noget af et gammelt fiskelejre, men det viste sig bare at være nogle gamle fundamenter fra en margarinefabrik, der en gang har ligget der, afslutter Christian Bak.