23948sdkhjf

- Det har været et utroligt spændende og meget komplekst byggeri

For Rambølls vedkommende startede opgaven helt tilbage i 2010, hvor de som rådgivende ingeniører i samarbejde med arkitektfirmaet C. F. Møller og SLA Landskabsarkitekter havde kvalificeret sig til og siden vandt den internationale konkurrence om udbygningen af Panum bygningskomplekset.

- Det har været et utroligt spændende og meget komplekst byggeri, fortæller senior projektchef hos Rambøll, Pernille Walløe.

- Mærsk Tårnet er på mange måder et forskningsbyggeri ud over det sædvanlige. I forhold til de laboratorier vi tidligere har været med til at projektere, bliver det her i daglig tale omtalt som x 100. Det er meget komplekst, og mange ting er blevet udviklet specielt til dette byggeri. Tag for eksempel de 3.000 radiatorer, som er indbygget i vinduespanelerne for at kunne leve op til de høje hygiejnekrav, der er i laboratorierne.

Rambøll har leveret følgende til byggeriet:

Konstruktioner

VVS og ventilation

Akustik

Brand og sikkerhed

Bygningsfysik og materialeteknologi

Byggeledelse

Digitalt design og IKT-aftaler

El, CTS og sikring

Facadeteknik

Facilities Management

Geoteknologi

Lys

Bæredygtighed

Projektledelse

Læring

Læs mere på www.ramboll.dk

Bygningen er stabiliseret af tre stærke kerner (to trapper og et elevatortårn) samt stive etagedæk.  Det gør bygningen fuldstændig stabil, så vind og byens vibrationer ikke påvirker forskningen og dermed de fintfølende måleinstrumenter, der benyttes. Et problem de i dag kender til på det eksisterende Panum, når tung trafik passerer.

I samarbejde med Københavns Brandvæsen og brugerne er der udviklet et touch-brandmands-panel til bygningen. Her gør to 55 tommer touchskærme det muligt for brandvæsenet, at lokalisere problemet og aktivere døre og vinduer på etagen, så der for eksempel kan luftes ud efter en episode med røgudvikling. 

Lyset er også mange steder designet specielt til en funktion eller for at gøre bygningen dynamisk og levende.

Facaden er beklædt med 3.300 kobberskodder. En tredjedel af skodderne bevæger sig afhængig af solen. Facaden skifter derfor udtryk i løbet af dagen og reducerer energiforbruget til køling ved at skærme af for solens varme. De fastmonterede skodder sidder vinkelret på bygningen og har sammen med bygningens afrundede hjørner en vinddæmpende effekt.

I øjeblikket bliver de sidste installationer testet og justeret.

- I første omgang har bygherre valgt at få de enkelte etager til at fungere, derefter skal alle etager spille sammen, forklarer Pernille Walløe.

Siden starten har 300+ medarbejdere hos Rambøll været involveret i projektet.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094