Rambølls iterative metode lægger vægt på dialog og sene beslutninger
Hvordan sikres det, at alle involverede i et byggeprojekt er på bølgelængde og arbejder som et hold? Bygherrerådgiveren på Vendsyssel Teater, Rambøll, har stået for at koordinere og skabe samarbejde mellem de forskellige parter, der har været involveret i byggeriet. Med en ny arbejdsproces, som Rambøll har udviklet i samarbejde med bl.a. Realdania under deres projekt med Dokk1 i Aarhus, skabte de et flow, der ikke ses ved traditionelle byggeprojekter. Den nye metode er en iterativ proces - en proces, hvor konstante revurderinger og dialog mellem parterne gentages i flere faser, og beslutninger træffes senest muligt kombineret med, at vidensniveauet i de tidlige faser søges forbedret ved tidlig inddragelse af nøgleentreprenører.
Rambøll |
- For at opnå fornøden innovationshøjde i opgaveløsningen blev teatret indledningsvis udbudt som en traditionel projektkonkurrence, hvor seks arkitektfirmaer gav deres forslag til byggeriet. To arkitekter blev kåret som vindere af konkurrencen og gik videre til næste fase, hvor bl.a. en direkte dialog med teatret udviklede begge projekter til et meget højt niveau. Dette gav et vidensniveau, som gjorde det muligt på sikker grund at udpege det bedste projekt indenfor budgettet, forklarer Lars Peder Pedersen, projektdirektør ved Rambøll.
Umiddelbart efter at vinderprojektet var fundet, blev nøgleentrepriser som råhus, lukning, teaterteknik etc. udbudt, så entreprenørerne kunne bidrage med gode løsninger, tidlig prissætning og effektiv tilrettelæggelse af selve byggeprocessen.
- Metoden er udarbejdet efter en filosofi om, at det bedste og økonomisk mest styrbare projekt bedst udvikles i et samarbejde mellem alle byggeriets parter i en tillidsskabende dialog. Samtidigt er det vigtigt med udstrakt fokus på det menneskelige samarbejde, og at samarbejdet er baseret på afbalancerede fair kontraktvilkår, forklarer Lars Peder Pedersen.
Rambølls iterative proces gør sig mest gældende under de første store dele af byggeriet, hvor den overordnede indretning, råhuset og facaderne skal udformes. De resterende dele, såsom aptering og bygningsdele med særlig høj arkitektonisk detaljeringsgrad udbydes senere på traditionel vis.
- Vi kender 60-70 procent af økonomien for byggeriet i en meget tidlig fase og kan derfor bedre styre projektet sikkert i mål. Samarbejdet med Hjørring Kommune, SHL og Enggaard har været forbilledligt og alle parter har anstrengt sig meget for at levere et virkeligt godt produkt, forklarer projektchef Niels Christian Nielsen, der har været Rambølls daglige projektleder på sagen.
Han afslutter,
- Forløbet har været så vellykket, at man fremover kan se tilbage på det som et skoleeksempel på, hvordan den iterative metode kan forbedre byggeprocessen under større projekter.