Flere lærlinge finder en læreplads
Flere unge på de danske erhvervsskoler har i år fundet en læreplads. Væksten er størst i Region Midtjylland, mens Region Syddanmark som den eneste oplever tilbagegang
På landsplan har 3.975 erhvervsskoleelever på uddannelser i bygge- og anlægsbranchen fået en praktikplads i år, viser Undervisningsministeriets seneste tal fra juli måned.
Det er en stigning på cirka seks procent sammenlignet med sidste år. Ifølge Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri, hænger stigningen sammen med, at byggevirksomhederne får flere ordrer.
"Der er en historisk tradition for, at branchen tager lærlinge ind, når det går godt. Det kan vi se helt tilbage fra 1960’erne, og det er også det, vi oplever i dag. De mange kampagner, der har kørt, betyder selvfølgelig også noget, men generelt er det fremgangen i branchen, der giver flere lærepladser", siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Midtjylland trækker op
Den samlede stigning i antallet af lærepladser dækker over relativt store regionale udsving.
Region Midtjylland ligger i toppen med en fremgang på hele 18 procent, mens Region Syddanmark med et fald på tre procent er den eneste region, der har oplevet en tilbagegang i antal lærepladser sammenlignet med sidste år.
Region Hovedstaden går frem med otte procent, Region Sjælland med knap seks procent og Region Nordjylland med lidt mere end én procent.
Michael Ancher er formand for Dansk Byggeri i Østjylland. Han peger også på en øget aktivitet som forklaringen på, at de midtjyske virksomheder er blevet mere villige til at ansætte lærlinge.
"Der er også blevet bygget meget i Aarhus og omegn, og når det ser ud til at fortsætte frem mod 2020, har det en betydning for de lokale håndværksvirksomheder. Både store og små byggefirmaer kan se lidt længere ud i fremtiden og med mere ro i maven ansætte lærlinge", siger han og peger desuden på boligjobordningen, der giver et årligt fradrag på 15.000 kroner pr. person til vedligeholdelse af boligen, som en årsag.
"Der kommer flere ordrer ind fra privatpersoner, som igen tør får renoveret deres bolig, malet og gjort ved. En nogenlunde fyldt ordrebog er en forudsætning for, at en mester kan give lærlingen nok opgaver og udfordringer", siger han i en pressemeddelelse.
Struktører i vækst
Det er især inden for uddannelserne til bygge- og anlægsstruktør, at det går fremad med at indgå praktikaftaler.
Der er således indgået mere end 15 procent flere uddannelsesaftaler i år end på samme tidspunkt i 2015 inden for de to struktøruddannelser.
Murerfagets- og træfagenes byggeuddannelser er gået frem med små fem procent, malerfaget oplever en mindre tilbagegang på knap tre procent, mens snedkeruddannelserne står for det største fald med 16,5 procent færre lærepladser.
Læs også: Brande-tømrervirksomhed vil have flere lærlinge