23948sdkhjf

Rekordmange konkurser siden årsskiftet

Knap 500 bygge- og anlægsvirksomheder er gået konkurs i det seneste halve år. Benhård konkurrence og en sagspukkel hos Erhvervsstyrelsen lyder forklaringen
Trods et spirende opsving og en øget optimisme i byggeriet klarer mange bygge- og anlægsvirksomheder stadig ikke kampen mod røde tal på bundlinjen.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik blev 82 virksomheder fra bygge- og anlægsbranchen erklæret konkurs i juni. Dermed bliver første halvdel af 2016 med 492 konkurser i branchen det værst halvår siden 2010 – som dengang var det værste år i historien. Til sammenligning var der blot 247 konkurser i første halvår af 2014.

De knap 500 konkurser, indtil videre i år, er på papiret ganske overraskende, mener analysechef i Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm.

”Når vi ser på konjunkturerne i branchen, så er de bedre end set i flere år, og der er udsigt til at fremgangen fortsætter. Det, der spiller ind, er, at vi ser en tendens til en opdelt branche. Den overvejende del af virksomhederne er heldigvis i stand til at gribe de muligheder, som konjunkturforbedringerne åbner”, fortæller han.

Knækkede negle

En af årsagerne til de mange konkurser i det sidste halve år, skal findes i konkurrencesituationen, forklarer Andreas Fernstrøm.

”Som tallene så tydeligt viser, så er der også en gruppe virksomheder, som hænger i med det yderste af neglene – og negle har det med at knække, og derfor er der mange konkurser i øjeblikket. De bukker simpelthen under for den benhårde konkurrence, der er i branchen”, siger han.

Blandt alle virksomheder i erhvervslivet var der i alt 509 konkurser i juni. Dermed går 910 fuldtidsjob tabt.

Teknisk forklaring

De konkursramte såkaldte nulvirksomheder – virksomheder med en årsomsætning under en mio. kroner – er yngre end de øvrige aktive virksomheder. Gennemsnitsalderen for de konkursramte virksomheder i juni under et var 8,3 år. De aktive virksomheder havde en gennemsnitsalder på 9,5 år, mens nulvirksomhederne lå på 7,6 år.

Den hårde konkurrence er dog ikke eneste forklaring på junis mange konkurser.

”Selvom dagens tal er grumme, skal vi slå koldt vand i blodet. En del af forklaringen er faktisk teknisk. Der har tidligere været en sagspukkel hos Erhvervsstyrelsen, som har udskudt konkurser til 2016. Samtidig er SKAT begyndt at indkræve gammel skattegæld, hvilket også giver en stigning i konkurserne”, siger Andreas Fernstrøm.

Det største antal konkursramte virksomheder var beliggende i Midtjylland, hvor i alt 270 arbejdspladser er gået tabt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125