23948sdkhjf

Unge fravælger mureruddannelse i Randers

Mens der på landsplan har været et stigende optag på mureruddannelsen, kæmper erhvervsskolen Tradium i Randers for første gang med at skaffe nok elever
For to ugers tid siden var der ingen. Nu er der en lille håndfuld ansøgere til grundforløb to på mureruddannelsen på erhvervsskolen Tradium i Randers, som starter op i august.

Skolen plejer at have en hel klasse med 16-20 elever og forstår ikke, hvor de unge bliver af.

”Vi ved det simpelthen ikke. Vi er meget forundrede. Det går stik imod resten af landet, hvor flere melder sig”, siger markedschef hos Tradium, Kim Tange, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

At Randers er lidt af et særtilfælde bekræfter Erik Fog Larsen, konsulent hos Byggeriets Uddannelser.

”Det er ikke generelt for resten af landet”, siger han og fremhæver, at der netop på landsplan har været en tendens med stigende optag.

Han ringer selv rundt til de 18 skoler, der tilbyder uddannelsen til murer, for at forhøre sig om optaget, og i januar var der ifølge hans oplysninger cirka 400 elever på landsplan, der startede på grundforløb to.

”Det er flere end sidste år”, fortæller han og oplyser, at optaget generelt har oplevet en nedgang med krisen, men at det altså nu er på vej op igen.

Ikke markedsført godt nok

Han regner med, at faget samlet kommer op på et årsoptag på et sted mellem 500 og 600 elever, og at der der dermed næsten er det, der skal til, for at udligne afgangen fra branchen.

En forklaring på situationen i Randers kan være, at skolen ikke har været god nok til at reklamere for mureruddannelsen, siger han.

”Det er sådan noget, man skal gøre. Det har man gjort andre steder”, supplerer Erik Fog Larsen og peger blandt andet på Esbjerg og Hjørring, hvor indsatserne har givet pote.

”De er godt klar over, at de skal gøre noget. Der er en generel kamp om at få unge til erhvervsuddannelserne”, siger han.

Mestre er klar til elever

Kim Tange oplyser, at 20 virksomheder i Randers-området har meldt sig på banen og er klar til at tage murerelever i praktikforløb, og at skolen sammen med dem har sat en ”gevaldig kampagne” i gang for at tiltrække elever. Kampagnen omfatter både Facebook og presseomtaler i lokale aviser.

”Vi har prøvet mange forskellige ting. Det vigtigste er, at vi har fået svesken på disken og ikke har gået rundt om den varme grød”, siger han.

I morgen bliver der desuden holdt et informationsmøde om uddannelsen, hvor det er muligt at blive matchet med en af de murermestre, der har meldt sig på banen.

Flere virksomheder efterlyses

Fra skolens side håber man, at indsatserne giver pote i form af flere murerelever.

”Vi kan næsten ikke forestille os andet”, siger Kim Tange og henviser igen til, at der er gode muligheder for at få en praktikplads.

Officielt var ansøgningsfristen i marts, men de unge har helt op til skolestart til at melde sig på banen, fortæller han og oplyser, at det heller ikke er udsædvanligt, at elever bliver lukket ind efter skolestart.

”Vi oplever generelt, at mange melder sig i uge 27, når de er gået ud af folkeskolen og indser, at de skal have en uddannelse”, siger han og opfordrer fortsat murervirksomheder til at melde sig klar med lærepladser for at skabe interesse blandt de unge.

Der har været meget snak om mangel på praktikpladser, og det kan måske være det, der holder dem tilbage, pointerer han og understreger, at det det er svært at forklare, hvorfor lige Randers er i den her situation.

Skolen har fået en splinterny murerafdeling for få år tilbage, som ”naturligvis er muret op i sten”, fortæller han og fremhæver, at de elever, der går på skolen, er glade for at gå der.

Læs også: " Murermestre: Der skal handles ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093