23948sdkhjf

Sjællandske håndværkere er Danmarks dårligste

Jyder er opdraget til at lave mere og samtidig er kravene til håndværkerne højere i Jylland, mener mester med guldlærling
Håndværkermesterskabet Skills 2016 begynder i dag, og de sjællandske lærlinge har på forhånd ryggen mod muren. Det viser en optælling, som Licitationen – Byggeriets Dagblad har lavet over de seneste fem års vindere af DM i Skills. Håndværkerne inden for bygge og anlæg i Region Syddanmark er nemlig klart de bedste. Ikke overraskende, mener man i Sydjylland.

”Jeg tror jyder er opdraget til at lave mere, og så tror jeg, vi forlanger en del mere af vores ansatte herovre. Vores lærling vandt DM i Skills for VVS’ere i 2015, og det er i hvert fald en del af årsagen her, siger Claus Sørensen”, medindehaver af Regner & Claus Sørensen VVS ApS i Vejen i Sydjylland.

Syddanskere i særklasse

Ser man på fordelingen af vundne Skills i forhold til antallet af virksomheder i de fem regioner, så skraber Region Sjælland bunden med kun 1,2 mesterskaber pr. 1000 virksomhed inden for bygge og anlæg. Feltets klare vinder er de syddanske håndværkere med 5,4 mesterskaber pr. 1000 virksomhed. Det har dog ikke noget at gøre med kvaliteten af håndværkere, mener man i brancheorganisationen Dansk Byggeri.

”Jeg mener ikke, der er forskel på, hvor dygtige håndværkerne er. Det handler meget om, hvor meget skolerne i de forskellige områder gør for at træne lærlingene. På tømrerområdet har Københavns Tekniske Skole eksempelvis gjort en stor indsats”, siger Jesper Juul Sørensen, der er uddannelseschef i Dansk Byggeri.

Region Hovedstaden ligger dog langt efter Syddanmark med 2,6 mesterskaber pr. 1000 virksomhed.

En andel del af forklaringen på jydernes sejrsgang gennem DM i Skills ligger måske i, at jyske virksomheder tager langt det største praktikpladsansvar. Det er nemlig de små og mellemstore virksomheder, der tager flest lærlinge, og de ligger primært i Jylland, mens de største virksomheder findes på Sjælland.

Det giver ifølge Claus Sørensen Sydjylland en fordel i forhold til antallet af vundne DM-titler i Skills. Dansk Byggeris forklaring giver han ikke meget for.

”Jeg tror bestemt ikke, at det har noget at gøre med, hvad skolerne gør for at træne lærlingene. Det er skolerne selv, der udvælger lærlingene, der deltager i Skills, så de udtager vel altid de bedste. Jeg tror derimod, det er mentaliteten, og så tror jeg også, det har noget at gøre med størrelsen på virksomhederne”, siger Claus Sørensen.

Læs også: " Skills flår danmarkskortet midt over ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141