23948sdkhjf

Andelsboliger i Aarhus i superligaen

En stor andelsboligforening i Aarhus bliver drevet med konservatisme og snusfornuft. Her forsøger bestyrelsen at være på forkant med tingene og for alt i verden at undgå panikbeslutninger
I hjertet af Aarhus ligger en andelsboligforening, som i den grad har orden i tingene.

Aarhusgaarden har til huse i en af byens signifikante hjørneejendomme med sine 46 medlemmer. Andelshaverne er fordelt på lejligheder i tre opgange og to gader samt en række butikker (også andelshavere) i stueplan, som alle ligger tæt på den fritlagte å, cafeerne og byens pulserende liv.

Her har Niels C. Nielsen boet siden 1976, og han har siddet i andelsboligforeningens bestyrelse i over 25 år. Bestyrelsen har i øvrigt sit eget lokale øverst i ejendommens tårn.

”Vores andelsboligforening bliver drevet konservativt og ikke spekulativt. Vi har altid haft fokus på, at Aarhusgaarden skal være et rart sted at bo og et godt sted at drive erhverv”. siger Niels C. Nielsen.

Foreningen har sin egen vicevært, som blandt andet står for trappevask, fejning af gård og tagterrasser, renovation og varmesystem. Et advokatfirma varetager den daglige administration, herunder opkrævning af boligafgift, udsendelse af rykkere, udfærdigelse af varmeregnskab og indkrævning af udgifter til kabel-tv. Advokatfirmaet hjælper også med køb og salg af andele, juridisk bistand og vejledning til bestyrelsen.

Stærk økonomi

Andelsboligforeningen blev stiftet i 1983. Nogle år senere købte foreningen af kommunen otte udlejede lejligheder i ejendomskomplekset, og de syv andele er siden blev solgt fra. Den ottende bor viceværten til leje i. Med salget har Aarhusgaarden fået konsolideret sig godt og solidt.

Senere har kommunen eksproprieret jord fra, og igen har foreningen fået en pose penge i kassen. Ifølge Niels C. Nielsen er friværdien i andelsboligforeningen på 85 procent af vurderingssummen på godt 100 mio. kroner.

Nogle af de opsparede midler er investeret i en fem-stjernet tagterrasse, hvor medlemmerne kan nyde udsigten, solen og grille aftensmaden. Medlemmerne ved, hvad de vil have.

De har også besluttet, at butikslokalerne i stueplan ikke må anvendes til cafeer og lignende for at undgå natteroderi, støj og lugtgener.

Vedligehold på agendaen

Vedligehold er det emne, der fylder mest hos bestyrelsen, som for fem år siden fik udarbejdet en vedligeholdelsesrapport.

Nogle år forinden havde foreningen brugt ni millioner kroner på udskiftning af vinduer og døre samt facaderenovering.

Rådgiveren sørgede for, at opgaven kom i udbud. Næste projekt gælder renovering af faldstammer og vandrør. Også disse opgaver forventer Niels C. Nielsen kommer i udbud for at sikre såvel den bedste pris som den bedste kvalitet.

”Vi bruger meget tid på både de løbende renoveringsprojekter og på planlægning af de større. Og vi har altid lagt vægt på at have en professionel rådgiver med. Da vi for eksempel skulle have bygget tagterrassen, havde vi koblet en arkitekt på opgaven, så udformningen kom til at harmonere med husets stil”, forklarer han.

Kodeordet for bestyrelsens arbejde er forberedelse.

”Vi prøver at forudse tingene og undgå brandslukning,” understreger Niels C. Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095